Uživajte u svom danu uz jednu od knjiga posvećenih ženama

Uz glazbu, knjige su vječna inspiracija milijunima ljudi,  posebice pripadnicama ljepšeg spola. Zahvaljujući Internetu i brojnim društvenim mrežama koje nas okružuju, informacije su nam dostupne više no ikad, no istovemeno, ta bujica informacija koju uglavnom samo ovlaš skeniramo, vrlo često čini nas najblaže rečeno dekoncentriranima i umornima. A kad konačno i ugasimo taj mali ekran, upalimo onaj drugi, ekran od televizije.

Potpuno smo zanemarili činjenicu da dobra knjiga opušta, zabavlja, pomaže održati britkost uma, povećava empatiju, razvija koncentraciju i pamćenje, obogaćuje vokabular, razvija maštu i za razliku od tehnologije, pomaže da ljepše utonemo u san.

U moru dobrih knjiga ipak smo izdvojili nekoliko njih koje su nas oduševile,  a za koje smo vjerujemo da svaka žena u svom životu mora barem jednom pročitati.

1. ”Žene koje trče s vukovima”, C.P. Estés

Poznate znanstvenica i psihoanalitičarka C. P. Estés u knjizi ”Žene koje trče s vukovima” zagovara stajalište kako se u svakoj ženi, bez obzira na dob, kulturnu pripadnost i obrazovanje, nalazi moćna intuitivna snaga koja je ispunjena strašću, stvaralaštvom i bezvremenskim znanjem o životu. Autorica predstavlja Divlju ženu, koja čini samu bit ženine instiktivne prirode i koja se bori za opstanak u svijetu koji nas pokušava smjestiti u određene uloge.

2. ”Moć žene”, Louis Hay

Autorica Louis Hay knjigom ”Moć žene” ženama želi približiti osjećaj ljubavi prema sebi, vlastite vrijednosti, samopoštovanja i snažnog mjesta u društvu. Na svoj prepoznatljiv način piše o tome kako žene svih dobi i podrijetla mogu ostvariti svoj cilj i nadolazeću godinu učiniti dosad najproduktivnijom i najispunjenijom do sada.

3. ”Male žene”, Louise May Alcott

”Male žene” Louise May Alcott spektakularna je priča o autorici u nastajanju Jo, krhkoj i nježnoj Beth, prekrasnoj Meg, romantičnoj i razmaženoj Amy te majci koja se neumorno trudi naučiti ih pravim životnim vrijednostima. Djevojke se ujedinjuju u svojim naporima da prežive u Novoj Engleskoj tijekom Civilnog rata.

4. ”Gospođa Bovary”, Gustav Flaubert

Roman ”Gospođa Bovary” napisan je 1857. godine te se smatra remek djelom realizma. Protagonistica, Emmy Bovary, oduvijek je željela drugačiji život od onoga propisanog jednoj djevojci u 19. stoljeću. Iako radnja prati život i osnivanje obitelji Bovary u središtu se nalazi psihološka analiza Emme, djevojke koja se odvažila na ”nevjerovatnu vožnju životom”.

5. ”Umijeće ratovanja za žene”, Chin-Ning Chu 

Chin-Ning Chu prenijela je drevne strategije i mudrosti za pobjeđivanje na poslu i u životu koje je general i filozof Sun Tzu prije 2500 godina prestavio u jedinstvenom priručniku za ratovanje. Adaptacija drevnog priručnika ženama nudi strategije za svladavanje prepreka na putu do postizanja ciljeva i ostvarenja snova.