135. obljetnica HNK Ivana pl. Zajca uz dvije operne izvedbe

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u petak, 02.10.2020., proslaviti će 135. godišnjicu izvedbom dviju opera u jednom danu.

Zgrada HNK Ivana pl. Zajca svečano je otvorena 3.10.1885. godine, nakon dvogodišnje gradnje. Prvotni naziv bio je Općinsko kazalište/ Teatro comunale a projektirali su ga arhitekati Herman Gottlieb Helmer i Ferdinand Fellner. Na dan otvorenja izvedene su Verdijeva opera “Aida” i Ponchiellijeva opera “Gioconda”.

Riječki HNK obilježit će 135. obljetnicu izvedbom Zajčeva “Nikole Šubića Zrinjskog” u12:00 sati i Verdijeve “Aide” u 20:00 sati.

Nikola Šubić Zrinjski”, smatra se najpopularnijim Zajčevim djelom a prvi je puta izvedeno 1876. godine u Zagrebu pod ravnanjem samoga skladatelja. U Rijeci je opera prvi put izvedena 2.11.1946. u tadašnjem Narodnom kazalištu u Rijeci pod dirigentskim vodstvom Borisa Papandopula, kao prva predstava netom osnovane Opere.

Operu “Zrinjski”, koja će se izvesti u povodu 135. godišnjice djelovanja Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, režirala je Dora Ruždjak Podolski, a dirigirat će Igor Vlajnić. U glavnim ulogama nastupit će Robert Kolar, Aljaž Farasin, Kristina Kolar i Anamarija Knego.

U večernjim satima biti će izvedena koncertna inačica “Aide” s orkestralnim glazbenicima na pozornici, zbog obaveze pridržavanja epidemioloških mjera. Prvi put će u ulozi Aide u Rijeci nastupiti njemačka sopanistica Maida Hundeling. Uz nju, u važnijim ulogama bit će Domagoj Dorotić, Dubravka Šeparović Musić, Giorgio Surian. Dirigent je novi kućni dirigent riječkoga HNK Valentin Egel.

Izvor teksta: HINA

Izvor fotografije: PIXSELL