14. PSSST! Festival nijemog filma od 06. studenog

U petak, 06. studenog, u Centru za kulturu Trešnjevka počinje 14. po redu PSSST! Festival nijemog filma na kojem će biti predstavljeni suvremeni nijemi filmovi iz cijeloga svijeta. Filmovi će se prikazivati 06. i 07. studenog u 18:00, 20:00 i 22:00 sata a Festival završava proglašenjem pobjednika.

“I u ovo teško vrijeme pokušavamo donijeti publici jedinstveno iskustvo nijemog filma. Posebnost koja ovaj Festival čini jedinstvenim u svijetu upravo je međunarodni natjecateljski program koji pozicionira Zagreb kao središte okupljanja poklonika ovoga žanra”, poručuju organizatori.

Filmovi prijavljeni na Festival razlikuju se rodom, žanrom, vrstom i tehnikom, “ujedinjeni su u ljubavi prema glazbenim improvizacijama i nijemom filmu”, a stigli su s četiri kontinenta. U konkurenciji za glavnu nagradu Veliki Brcko natječu se 19 filmova koje je odabrala komisija. Osim natjecateljskog programa prikazuju se klasici iz zlatnog doba nijemog filma, dosad su to bila remek-djela ruske, danske, japanske, švedske i talijanske kinematografije na temu odnosa filma i psihoanalize, kao i filma i modernosti i grada te doprinos žena nijemom filmu.

Ulaz na sve projekcije je besplatan! (Hina, Freepik.com)