14. Vrisak – Riječki sajam knjiga i festival autora od 12. do 19. rujna

Riječki sajam knjiga i festival autora 14. Vrisak nakladnika V.B.Z. održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova, te od 1. do 24. rujna sajamski program svih relevantnih domaćih nakladnika.

Svečano otvorenje festivalskog dijela ovogodišnjeg Vriska održat će se u nedjelju, 12. rujna, u perivoju Guvernerove palače uz posebne glazbene goste i svečanu dodjelu V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2021. Središnji festivalski dio održavat će se u prostorima zgrade Exportdrva, Guvernerove palače Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeke, Dječje kuće, kao i u novootvorenoj V.B.Z.-ovoj knjižari u Palači šećerane.

Ukupno je trideset programa uživo 14. izdanja Vriska, koji će se u popodnevnim i večernjim satima održavati u zgradi Exportdrva. U ponedjeljak, 13. rujna, o zbirci “Stablo pjesama” govorit će Abdellatif Laâbi, frankofoni glas marokanske poezije i jedan od najvećih živućih pjesnika. Istoga dana, bit će otvorena druga V.B.Z.-ova knjižara u Rijeci, u Krešimirovoj 28, gdje sve knjigoljupce, uz sajamske popuste, čekaju i autori i autorice koji će rado potpisati primjerke svojih knjiga. Nove će knjige na 14. Vrisku predstaviti i brojni književnici iz regije: Vladimir Arsenić, Mladen Blažević, Ivica Đikić, Semezdin Mehemedinović, Aleksandar Prokopiev, Ognjen Spahić, Mile Stojić, Damir Uzunović i Dragan Velikić. Uz njih, vRIsak će obogatiti i brojni domaći autori i autorice: Ivana Bodrožić, Velid Đekić, Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Željka Horvat Čeč, Tatjana Gromača, Dubravko Ivaniš – Ripper, Marinko Koščec, Andrijana Kos Lajtman, Davor Mandić, Lukas Nola, Marko Pogačar, Borivoj Radaković, Damir Radić, Vedrana Rudan, Roman Simić, Frida Šarar, Marko Tomaš i Zoran Žmirić.

Održat će se i nekoliko okruglih stolova, ove godine posvećenih prevođenju bez kojeg ne bi ni bilo književnog života. Drugoga dana festivala, o tome će se razgovarati s Ivicom Prtenjačom i Ladom Vukić, čiji su romani nedavno prevedeni na njemački i engleski jezik te njihovim prevoditeljima Klausom Detlef Olofom i Christinom Pribichevich-Zorić. U srijedu, 15. rujna, u programu je razgovor s Đurđicom Čilić i Tomislavom Kuzmanovićem, koji će govoriti o poeziji i iskustvu prevođenja velikog i nedavno preminulog Adama Zagajewskog i britanske poet laureate Carol Ann Duffy.

Poseban digitalni program festivala ugostit će, 14. i 15. rujna, autore i autorice koji nisu mogli doći u Rijeku, a čija su djela objavljena u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke i projekta “Na margini”. Riječ je o perspektivnim mladim autorima Barbari Yelin i Thomasu von Steinaeckeru, autorima stripa “Ljeto njezina života”, i Réki Mán-Várhegyi, dobitnici Nagrade Europske unije za književnost i autorici izvrsnog romana “Magnetno brdo”.

Posebnu pozornost 14. Vrisak posvećuje dječjoj književnosti. U riječkoj Dječjoj kući bit će upriličeni razgovori i čitanja slikovnica Lade Franić i Zorana Ferića, te predstavljene kultne slikovnice o Muminima Tove Jansson, jedne od najpoznatijih i najoriginalnijih autorica dječje književnosti 20. stoljeća.

I ove godine sajamski dio festivala okuplja sve relevantne hrvatske izdavače koji će se predstaviti novitetima, ali i starijim naslovima te klasicima i to uz sniženja do 80 posto.

Za sve one koji ne budu u blizini Rijeke, bit će osiguran prijenos uživo na mrežnim stranicama festivala, V.B.Z.-ovom YouTube kanalu i Facebook stranici te putem portala 24sata i Moja Rijeka.

Vrisak će i ove godine predstaviti kvalitetnu, hrabru i suvremenu književnost. Književnost koja izlazi iz zone komfora, nasmijava nas i potiče na razmišljanje. Književnost s čijim likovima tugujemo, veselimo se, svađamo se, mirimo se i rastemo”, poručuje organizator.

(Izvor: Hina, foto: Facebook)