15. PSSST! Festival nijemog filma 5. i 6. studenog u Centru za kulturu Trešnjevka

I ove, 2021. godine pandemijski uvjeti zahvatili su svijet nijemoga filma. Unatoč skraćenom izdanju, PSSST! ostaje vjeran cilju popularnog filmskog eksperimenta – prikazivanja snimljenih slika uz nepredvidljivu improvizaciju vrhunskih glazbenika, naših pravih zvijezda. Američka nijema komedija je pouzdan izbor u ova teška vremena, pa smo na prvi dan festivala (petak 5. 11.) pozvali kvartet vrhunskog gitariste Ivana Kapeca, u kojem su i čudesni mladi vibrafonist Šimun Matišić, iskusni i uvijek maštoviti basist Goran Delač te svestrani bubnjar Silvio Bočić.

Oni će suvremenim glazbenim vibracijama započeti večer prateći klasične kratke filmove Laurela i Hardyja (ili Stanlija i Olija) i zaključiti ju komedijama, klasičnim ostvarenjima Charlieja Chaplina – Cirkus i Useljenik. Između toga svojom glazbom uljepšat će filmove iz hrvatske nijemofilmske baštine – zdravstveno-obrazovne filmove Škole narodnog zdravlja. O digitalnoj restauraciji ovih filmova u organizaciji Hrvatske kinoteke govorit će supervizor digitalne restauracije Vjeran Pavlinić, a o epidemiološkim temama prisutnim u filmovima govorit će prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica ŠNZ „Andrija Štampar“.

Drugi i posljednji dan još jednog pandemijskog PSSST!-a glazbeni doživljaj osigurat će maestro Vitomir Ivanjek, pijanist koji se specijalizirao za nijeme filmove, a njemu će pripasti zadovoljstvo … razigravanja Chaplinovih Svjetala velegrada, filma omiljenog u publike našeg festivala, te dva filma Bustera Keatona, kratkih Policajaca i cjelovečernjeg Snimatelja.

S obzirom da je situacija u svijetu onemogućila natjecateljski program, između Chaplina i Keatona prikazat ćemo, također uz Ivanjekovu pratnju, izbor pobjednika dosadašnjih festivala, s filmovima različitih poetika i pristupa, iz Hrvatske, Španjolske, Njemačke, Rusije i drugih zemalja redovitih sudionica PSSST!-a. Okolnosti su u Hrvatskoj teške, ali mi se ne predajemo i podsjećamo na najbolje što imamo spremajući se već i za PSSST! iduće godine.

Izvor i više informacija: Cekate.hr

(Foto: Cekate)