Prijava

Kaštel @ Pula

Kaštel @ Pula

Kaštel je kroz povijest oduvijek bio najznačajnije strateško mjesto u Puli. Pogled s Kaštela se pruža na cijelu pulsku luku kao i na veći dio grada. Kroz povijest svoje utvrde na ovom mjestu imali su i Histri, Rimljani i srednjovjekovna feudalna gospoda.

Mletačka utvrda u Puli, niska barokna utvrda nastala na ruševinama srednjovjekovnog  kaštela podignutog na ostatcima rimske utvrde (kastruma). Građena je u doba temeljitih preobrazbi fortifikacijske arhitekture, koje su se uvodile zbog uporabe sve razornijega topništva; tada je Pula, u jeku Tridesetogodišnjega rata (1618–48), zakratko postala važnom mletačka strateškom obrambenom točkom za plovidbu Jadranom. Za izgradnju se velikim djelom koristio kamen iz Velikog rimskog kazališta koje je bilo smješteno na padinama Monte Zara.

Mletačka utvrda se za vrijeme Austro-Ugarske monarhije (u to vrijeme nosila je naziv Hafen Kastell) dopunjuje ali i sve više gubi obrambeni značaj.

Na Kaštelu je danas smješten Povijesni muzej Istre čiji fundus broji preko 75000 predmeta kulturno-povijesnog, političkoga, vojnog i etnografskoga karaktera, raspoređenih u 17 zbirki.

U otvorenom prostoru Kaštela tijekom ljetnih mjeseci održavaju se brojne manifestacije, filmske projekcije, kazališne predstave i koncerti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *