Prijava

Hrvatsko-američka čelistica Iva Casian-Lakoš u izolaciji snimila video za skladbu “Luna”

Hrvatsko-američka čelistica Iva Casian-Lakoš u izolaciji snimila video za skladbu “Luna”

Hrvatsko-američka čelistica Iva Casian-Lakoš nedavno je objavila video “Luna”, čiju prudukciju, režiju i editing potpisuje David Crowell.

Video je snimljen za vrijeme samoizolacije na Long Islandu. “Luna” je skladba Davida Crowella za tri violončela i glas u kojoj se spajaju barokni kontrapunkt i hipnotički ‘groove’ minimalizma. U videu se istražuje dinamika odnosa između glazbe, glazbenika i svijeta, kroz preklapajuće slike glazbenice, šume i vode. Kontemplativni prvi stavak se uklapa u bogati niži registar Ive Casian-Lakoš i istrazuje poveznicu rezonantnog drva violončela i šume kojom je glazbenica okružena. U početku drugog stavka, iznenadnim pomakom se prelazi s čvrste zemlje do čarobnog, ali nepostojanog vodenog svijeta, s valovima kao vizualnom metaforom poliritmičkog gibanja muzike.

“Luna” vizualno i muzički kulminira kad poliritmička kompleksnost dosegne vrhunac, dok muzika prožima Ivino tijelo i prste. Komad završava sjetnom melodijom za glas i violončelo; eterični pejzaž se vrti i diše oko Ive, a ona svira i pjeva.

Hrvatsko-američka čelistica Iva Casian-Lakoš je suosnivač višežanrovskog zagrebačkog ansambla Ensemble Illyrica i članica je kolektiva Synesthetic Project, pod vodstvom Nike Bauman. Iva je studirala čelo na Oberlin i New England Konzervatoriju, a trenutačno je na doktorskom studiju pod vodstvom Colina Carra. Svirala je kao solist sa Columbus Symphony Orchestra, New Albany Symphony, i SEO Symphony Orchestra. Nastupala je s članovima poznatih kvarteta (JACK, Emerson, Calidore, i Ying), i svirala u koncertnim dvoranama diljem SAD-a, uključujući Carnegie Hall, Lincoln Center (Bruno Walter Auditorium) i Kennedy Center (Millennium Stage).

Iva je sudjelovala u mnogim multimedijalnim projektima, uključujući Synesthetic Project, koji kombinira eksperimentalnu, klasičnu i improviziranu glazbu, kroz video projekcije i izvedbe uživo. Synesthetic Project će izvesti svoj novi multimedijski projekt, Itinerant, na festivalu Hidalgo u Minhenu, u rujnu 2020.

Illyrica je nastupala na pozornicama u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, uključujući Weiner Musikverein, Dioklecijanovi Podrumi, Arsana Festival, Brežice Festival, i Hvarski ljetni festival. U 2020-oj su izabrani za predstavnike Hrvatske za vrijeme hrvatskog presjedanja Europskom Unijom. U rujnu 2020. Illyrica nastupa po prvi put na Sceni Amadeo u Zagrebu.

Vijest preuzeta sa – Music Box – Glazbeni portal / Read More

Related Posts