Prijava

Zagreb Film Festival od 8. do 15. studenog

Zagreb Film Festival od 8. do 15. studenog

Zagreb Film Festival će se po osamnaesti puta održati od 8. do 15. studenog na više lokacija – u Kinu SC, u kinu Tuškanac, u Hrvatskom glazbenom zavodu, u Muzeju suvremene umjetnosti i online. Festival će svoj 18. rođendan proslaviti projekcijama filmova no zbog pandemije koronavirusa u ponešto izmijenjenom obliku. ZFF će svojim programom proputovati hrvatskim gradovima uz presjek najboljih i najzanimljivijih recentnih ostvarenja iz cijeloga svijeta.

Natjecateljski dio programa donosi niz međunarodnih dugometražnih i kratkometražnih naslova te natjecanje domaćeg kratkog metra Kockice, a natjecateljski program Ponovno s nama nove filmove već poznatih redateljskih imena koje festival sustavno prati od njihovih početaka.

Do sada je objavljeno da će se u glavnom programu prikazati srpski film “Oaza”, čiji scenarij i režiju potpisuje autor Ivan Ikić, jedan od najzanimljivijih novih redatelja regionalne filmske scene koji je zapažen po debitantskom filmu “Barbari” iz 2014., nagrađenom u Karlovim Varima. Svjetsku premijeru film je ostvario u programu Dani autora na nedavno završenom festivalu u Veneciji, gdje je nagrađen kao najbolji europski film osvojivši nagradu Europa Cinemas Label. Film prati neobičnu ljubavnu priču iz doma za djecu i mlade s posebnim potrebama u Beogradu te publici prikazuje emocionalne živote kojima sustav ponekad uskraćuje osnovne želje i potrebe. Naime, štićenici doma upleću se u ljubavni trokut a pravila sustava ne dopuštaju im ostavarenje njihovih želja.

Iz organizacije Festivala poručuju da, iako će se ovogodišnji ZFF zbog propisanih epidemioloških mjera održati u nešto smanjenom obliku, broj izvrsnih novih filmova već poznatih autora neće nedostajati.

Tako će se u natjecateljskom programu Ponovno s nama prikazati čak 10 filmova svjetski renomiranih redatelja, između ostalih Michela Franca, Rúnara Rúnarssona i Radua Judea.

“Novi poredak” novi je triler meksičkog redatelja Michela Franca, koji se na ZFF-u predstavio filmom “Nakon Lucije” 2013. Film je nagrađen Srebrnim lavom u Veneciji i naziva ga se autorovim dosad najpolitičnijim i najprovokativnijim ostvarenjem. Franco tematizira pitanje revolucije iz duboko cinične i mračne perspektive, ukazujući istovremeno na neodrživost današnjeg, ali i nemogućnost uspostavljanja novog (pravednog) poretka, napominje se u najavi.

Na festival stiže novi film miljenika zagrebačkih filmofila, islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona, čiji su svi dosadašnji dugometražni filmovi već prikazani na ZFF-u (Vulkan 2011., Vrapci 2015.). Njegov film “Jeka” prikaz je islandske zime sastavljen od 56 kratkih vinjeta snimljenih u vremenu božićnih i novogodišnjih praznika kamerom redateljeve stalne suradnice Sophie Olsson.

Film “Velika slova” novi je rad Radua Judea, jednog od najvećih rumunjskih redatelja današnjice, laureata ZFF-a (Najsretnija djevojka na svijetu – ZFF 2009., posebno priznanje; Svi u našoj obitelji – ZFF 2012., Zlatna kolica; Bravo! – ZFF 2016.) Temeljen na istoimenoj kazališnoj predstavi Gianine Cărbunariu, film seže duboko u arhive Ceauşescuova režima, istražujući neobičan slučaj iz 1981. godine, kada je obavještajni odjel tajnih službi umalo atrofirao pod teretom nekoliko antikomunističkih črčkarija koje je kredom ispisao 16-godišnji učenik.

Osim natjecateljskih programa Zagreb Film Festival i ove godine donosi popratne programe Velikih 5 i Festivali pod reflektorom te program Industrija, namijenjen filmskim profesionalcima. Paralelno sa ZFF-om održat će se i KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu.

Izvor teksta: HINA

Izvor fotografije: Pixabay.com

 

 

 

Related Posts