Prijava

IN MEMORIAM: 50 najboljih u sjećanje na gitarističkog boga Eddieja Van Halena

Eddie Van Halen, osnivač i gitarist jednog od najuspješnijih američkih rock sastava svih vremena, Van Halen, preminuo je u 66. godini života nakon dugogodišnje borbe s rakom.

Ne čudi što je Eddie Van Halen dobio ime po Ludwigu van Beethovenu, Lodewijk, jer kako je Beethoven smatran jednim od najvećih ili najvećim, isto takve epitete dobiva i Van Halen, samo u području gitare, gitarističke glazbe i inovativnosti. Stoga, cijeli glazbeni svijet plače ovih dana, prisjeća se gitarističkog boga, evocira uspomene na nezaboravne trenutke na pozornici i izvan nje. Ono što je krasilo Eddieja je i čovječnost, osmijeh koji nije silazio s njegovog lica prilikom sviranja gitare i stvaranja glazbe, inovativnost u području same izrade gitara (nekoliko patenata je i zaštitio), zvuka i tehnike sviranja gitare koju još nitko nije nadmašio. Stvorio je i vlastiti brend EVH gitara i gitarskih pojačala.

Baš onako kako je Jimi Hendrix zvučao nevjerojatno i šokantno za svoje vrijeme, ili da se vratimo još ranije u povijest glazbe i spomenemo Beethovena, tako je i Eddie Van Halen bio pravo glazbeno čudo. Divili su mu se i najveći, a poštovanje su mu odali mnogi i prilikom zadnjih pozdrava ovih dana. Isto to učinili su i članovi njegovog benda Van Halen, od prve postave u kojoj su bili uz brata Alexa i David Lee Roth i Michael Anthony, preko drugog pjevača Sammyja Hagara do pjevača iz treće postave, Garyja Cheronea. Inače, prvi basist Van Halena bio je Mark Stone, a nažalost on je umro samo nekoliko dana prije Eddieja, 26.9., također nakon borbe s rakom.

Moj prvi susret s Eddiejem Van Halenom bio je nakon što sam počeo slušati gitariste zahvaljujući bratu gitaristu koji je na mene prenio ljubav prema ovom instrumentu i općenito gitarističkoj glazbi. Kada nekoga tek otkrivaš onda se prvo pozabaviš nekim best of izdanjem, a moje je bilo “Best of Volume 1” i nikada neću zaboraviti trenutak kad sam čuo otvarajuću instrumentalnu “Eruption”. Bila je to erupcija emocija, otkriće kojim sam oduševljen i danas isto kao što sam bio i tada prije 20-ak godina. Jedan sam od vjerujem rijetkih koji cijene sve faze Van Halena, od Lee Rotha, preko Hagara, do Cheronea. Jer sve su bile specifične i koliko god jedna bila bolja od druge ili druga od treće, u svakoj od njih Eddie je bio veličanstven, magičan i uvijek osvježavajući. S oduševljenjem sam pratio i zadnje okupljanje s Davidom Lee Rothom, zadnji studijski album “A Different Kind of Truth” i moj san da jednom uživo čujem i vidim jedan od mojih najdražih bendova. Nažalost, okupljanje nije trajalo kratko, ali moja želja traje i trajat će vječno. Srest ćemo se možda negdje gore gdje će Eddie izbaciti iz mene novu erupciju emocija. Jer to je on činio svima, stvarao u nama emocije kakve rijetki mogu stvoriti.

U sjećanje na Eddieja i njegov Van Halen posložio sam svoj izbor 50 najboljih pjesama, a možete ih poslušati na Spotifyju, Apple Musicu i Deezer na OVOM LINKU. Hvala, Eddie!

Vijest preuzeta sa – Music Box – Glazbeni portal / Read More

Related Posts