Prijava

Online premijera filma ”Slučaj Makavejev”

Online premijera filma ”Slučaj Makavejev”

Dok nestrpljivo očekujemo ponovno otvaranje zagrebačkog Dokukina KIC, na platformi Volimdokumentarce.net očekuje nas online premijera višestruko nagrađivanog filma ”Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani” Gorana Radovanovića.

Riječ je o poznatoj projekciji Makavejevog igrano-dokumentarnog hibrida posvećenog marksističkom psihoanalitičaru Wilhelmu Reichu, ”W.R. Misterije organizma”, koja je u lipnju 1971. godine uzburkala jugoslavensku političku i kulturnu scenu. Nekoliko tjedana nakon iznimno uspješne premijere u Cannesu, film je prikazan na javnoj projekciji u Novom Sadu, nakon koje je uslijedila burna diskusija koja je odredila sudbinu filma, ali i budući život redatelja koji je u tom trenutku bio na vrhuncu svjetske slave i kreativne snage.

Temeljeći se na fascinantnom arhivskom audiomaterijalu zabilježenom na toj debati, kao i intervjuima sa svjedocima, film analizira cenzorske mehanizme bivše države koji će u konačnici dovesti do izolacije redatelja te njegova kreativnog izgnanstva iz zemlje.

”Slučaj Makavejev” pobjednik je beogradskog FEST-a, a prikazan je i na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a kao finale online premijere filma, u četvrtak, 25. veljače u 19 sati održat će se i razgovor s redateljem filma, Goranom Radovanovićem koji će se moći pratiti uživo na FB stranicama BašVolimDokumentarce i Dokukino KIC.

 

 

Related Posts