Prijava

Na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama ove godine više od 60 događanja

Na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama ove godine više od 60 događanja

Na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama, od 10. srpnja do 25. kolovoza, na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija održat će se više od šezdeset dramskih, glazbenih, plesnih i folklornih događanja, objavljeno je jučer iz Uprave Igara.

Dramski program

Temelj dramskog programa čine predstava “Glava lava”, adaptacija dramaturginje Marijane Fumić istoimenog romana prvijenca Ivana Salečića u režiji Aide Bukvić, te tri produkcije EU projekta “Port of Dreamers”, sufinanciranog sredstvima programa Europske unije “Kreativna Europa”. To su autorski rad Nataše Rajković i Ivana Penovića “Van sebe”, predstava “Proslava” Slovenskog narodnog gledališča Maribor i predstava “Pod istim krovom” u režiji Ivane Janošev i koprodukciji organizacije civilnog društva “Kulturanova” i manjinskog mađarskog kazališta “Újvidéki Színház” iz Novog Sada. Također, biti će prikazane i reprize uspješnica iz prijašnjih godina: Shakespeareov “Hamlet” u režiji Paola Magellija, autorski projekt Saše Božića “Mara i Kata” te Držićev “Grižula” u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

Glazbeni program

Glazbeni program počet će udaraljkaškom poslasticom predvođenom sjajnom Ivanom Kuljerić Bilić, s kojom će na pozornici ispred crkve sv. Vlaha nastupiti Nikola Krbanyevitch te Francesco Mazzoleni i Luis Montealegre. Tomislav Fačini dirigirat će Zborom HRT-a na prvom ovoljetnom festivalskom koncertu u Kneževu dvoru, gdje će nastupiti i impresivni mladi hrvatski pijanist Lovro Marušić, ruska sopranistica Julija Ležnjeva s ansamblom La voce strumentale, mlada violinistica Eva Šulić s komornim sastavom Dubrovačkog simfonijskog orkestra, ali i s kvARTetom koji uz nju čine violončelist Pavle Zajcev, violinistica Đana Kahriman i violist Šimun Končić. Na Igre stiže i popularni i nagrađivani američki tenor Lawrence Brownlee. Jedinstveni program “Dubrovnik na glazbenoj hridi” u atriju Kneževa dvora donosi nastup gitarista Petrita Çekua. Veliki koncert ispred Katedrale održat će Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Eduarda Straussera, s pijanistom Goranom Filipecom. Festival će velikim gala završnim koncertom zatvoriti Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem mo. Ivana Repušića.

Plesni program, izložbe i ostalo

U plesnom programu ove godine naći će se plesna produkcija “Lulu” bivšeg prvaka Baleta HNK u Zagrebu, darovitog koreografa i redatelja Staše Zurovca i nagrađivani projekt “Skupa” plesne umjetnice Petre Hašćanec. Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu tradicionalno će predstaviti Folklorni ansambl Linđo.

Raznoliki popratni program donosi skupnu izložbu umjetnica “Gatara” u atriju palače Sponza, gdje će biti predstavljena i knjiga Mihe Demovića “Velika povijest dubrovačke glazbe V. Svezak”.

Zahvaljujući potpori zaklade Caboga Stiftung, na 72. Igrama održat će se nekoliko glazbenih majstorskih radionica, književni razgovor s Ivanom Bodrožić, kao i više programa za najmlađe.

Glazbeni igrokaz za djecu u Kneževu dvoru vodit će popularni mladi američki pijanist Evan Shinners, a glazbeno-dramsku radionicu za djecu Ivana Djula. Bajka za van “Crvenkapica, vuk i baka” Teatra Poco Loco održat će se na otoku Lokrumu.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Izvor: Hina

Related Posts