23. travanj – Svjetski dan knjige

Posljednji dani u travnju posvećeni su knjizi i čitanju – nakon jučerašnjeg Dana hrvaske knjige, danas obilježavamo Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Datum 23. travnja proglašen je Svjetskim danom knjige 1995. god. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare, i Inca Garcilaso de la Vega. (doduše Cervantes je umro na 23.4. po gregorijanskom, a Shakespeare na 23.4. prema julijanskom kalendaru).

Španjolski knjižari su još 1923. počeli javno obilježavati dan Cervantesove smrti, a prema tradiciji iz srednjeg vijeka 23. 4. na dan Svetog Jurja muškarci svojim djevojkama poklanjaju ruže, a od 1925. postao je običaj da žene zauzvrat muškarcima poklanjaju knjige. Tako se u Barceloni i ostatku Katalonije na taj datum proda i do 400.000 knjiga, što čini gotovo polovicu ukupnog broja knjiga koji se proda tijekom čitave godine.

U Hrvatskoj se, kao i u Americi i u brojnim europskim zemljama na Svjetski dan knjige održava i World Book Night (Svjetska Noć knjige). Ove godine Noć knjige održat će se u brojnim gradovima diljem Hrvatske, u 174 knjižnice te u više od 50 knjižara, gdje će se naći mnoštvo pisaca, umjetnika, glazbenika, prevoditelja i drugih, u brojnim programima koji će biti organizirani tijekom današnjeg dana.

Svakako ne propustite prosjetiti najbližu vam knjižnicu, knjižaru ili kulturnu ustanovu gdje vas čekaju brojni zanimljivii događaji, predavanja i susreti s knjigama.

Photo: freepik