24. dodjela nagrada Status Hrvatske glazbene unije, u Rijeci u utorak 22. rujna 2020.

Hrvatska glazbena unija od 1997. godine dodjeljuje Nagradu Status najboljim instrumentalistima u protekloj godini. Ovogodišnja 24. završna priredba dodjele Statusa održat će se u skladu sa  epidemiološkim preporukama HZJZ o održavanju profesionalnih umjetničkih izvedbi i kulturnih programa, u utorak 22. rujna 2020. u Export – Delta u Rijeci nakon što je prvi planirani termin dodjele – 16.ožujka, zbog pandemije koronavirusa otkazan samo tjedan dana prije održavanja.

Ova prestižna nagrada dodjeljuje se u 20 kategorija različitih instrumenata i stilova, a takvo priznanje od struke posebna je čast svakom glazbeniku.

Za Nagradu Status  mogu biti predloženi instrumentalisti članovi HGU, kao i članovi drugih glazbenih udruga, ali i svi drugi glazbenici – punoljetni državljani Republike Hrvatske, instrumentalisti čije su izvedbe snimljene, ili ostvarene i dokumentirane, te objavljene u Hrvatskoj unutar izborne godine, odnosno na temelju liste pristiglih prijedloga, stručne komisije koje čine poznati i priznati glazbeni profesionalci, glasanjem biraju najboljeg – dobitnika nagrade Status u odabranoj kategoriji.

Pod ostvarenom izvedbom se podrazumijevaju sva izdanja, bez obzira na konfiguraciju/nosač zvuka i slike na kojima se nalaze, radijske i TV emisije, objave na internet stranicama za digitalnu distribuciju i prodaju glazbe (Bandcamp, CD baby, Soundcloud…), kao i objave koje se nalaze na popularnim internet socijalnim mrežama (Facebook, YouTube, Vimeo…).

Njihov izbor u svakoj kategoriji javno je objavljen na web stranici Nagrade Status, a pobjednicima po kategorijama bit će uručene nagrade u programu gore navedenog datuma u 19:30h.

Od ove godine na dodjeli Hrvatska glazbena unija uvodi jednu novost. Naime, do sada su dobitnici Nagrade Status imali priliku glazbeno nastupati na dodjeli uz podršku svojih matičnih sastava ili unutar formacija u kojima inače djeluju. Ovog puta nastupat će uz pratnju najboljih riječkih glazbenika, za ovu priliku okupljenih u STATUS BAND, koji čine dosadašnji dobitnici Nagrade Status iz riječke podružnice HGU:

– Henry Radanović, bas gitara

– Ivan Popeskić, klavijature

– Branimir Gazdik, bubnjevi

– Ivan Pešut, gitara.

Povod ovoj promjeni je odlično iskustvo sa sličnim Status bendom koji je pratio finaliste na dodjeli nagrade Status Juniori, mlađem bratu Nagrade Status, namijenjene promociji talentiranih mladih glazbenika svih stilova, do navršene 18. godine života, navodi se na web stranicu HGU.

Nagrada Status od 2006. godine održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH i HUZIP-a.

Više o samoj nagradi,dosadašnjim dobitnicima i dr. pročitajte na mrežnim stranicama Hrvatske glazbene unije na poveznici: https://nagrada-status.hgu.hr/index.php?opt=news&act=mlist&id=678&lang=hr

Info @ photo: hgu