3. ZG Jazz festival u Hrvatskom glazbenom zavodu

Međunarodni jazz festival Zg Jazz u svojem trećem izdanju održat će se 30. travnja i 1. svibnja u Hrvatskom glazbenom zavodu, a nastupit će Radojka Šverko Quartet, The Cool Jazz Duo i Dva klavira – Matija Dedić i Vasil Hadžimanov.

U petak 30. travnja, slaveći Svjetski dan jazz-a, The Cool Jazz Duo, koji čine Veljko Glodić (glasovir) i Saša Nestorović (saksofon). Pijanist Veljko Glodić i saksofonist Saša Nestorović zajedno su počeli svirati prije tridesetak godina u manjim ansamblima, a prvi nastup kao duo imali su 1991.Obojica klasično obrazovani, svestrani glazbenici i dobitnici uglednih nagrada, profesori na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Nestorović i Glodić na festivalu ZG Jazz koncertno će promovirati svoj najnoviji nosač zvuka “Lydian Orbit”, u izdanju Croatia Recordsa.
Dan posvećen jazzu na Svjetski dan jazza završit će melodijama Radojke Šverko, koje su zaživjele još 2018. godine na nosaču zvuka snimanom uživo “As Time Goes By”. Na koncertu će publika imati priliku čuti izbor njoj najdražih pjesama upravo s tog albuma, a pratit će je njezini dugogodišnji suradnici i sjajni glazbenici, Vladimir Babin (klavir), Henry Radanović (bas gitara) i Tonči Grabušić (udaraljke).

U subotu 1. svibnja, pozornica Hrvatskog glazbenog zavoda publici će donijeti ponovni susret dva jazz glasovira nastupom dvojice velikana jazza, Matije Dedića i Vasila Hadžimanova. Vasilova ideja kombiniranja tradicionalne glazbe Balkana, folklornih ritmova i zapadnih-modernih glazbenih stilova (jazz, funk, rock, progressive, world music), čini njegovu glazbu potpuno autentičnom te predstavlja jedinstveni pristup jazz glazbi. Matija je pronašao jazz u potrazi za apstrakcijom i u traženju glazbenog stila koji bi mu dopustio potpunu slobodu izričaja glazbene osobnosti i stava prema glazbi.

Program i ulaznice za Zg Jazz festival možete potražiti ovdje.

Foto: Facebook

Izvor: Hina, Hgz.hr