30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb od 28. rujna do 3. listopada

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, osnovan 1972. godine, drugi je najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animaciji. Pokrenut  je zahvaljujući globalnom ugledu autora Zagrebačke škole crtanog filma, a osnovan odlukama Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e, produkcijske kuće Zagreb film i Grada Zagreba,

Ovogodišnji, 30. po redu  Animafest Zagreb održava se od 28. rujna do 3. listopada u Kinu SC, Teatru &TD i Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama, s više od 300 filmova u raznim programima, a u  jakoj konkurenciji od čak 900 prijavljenih studentskih filmova iz cijelog svijeta, za Natjecanje studentskog filma Animafesta 2020,  odabrano je njih 40. Sve projekcije natjecanja su besplatne.

Selekcijska komisija – Daniel Šuljić, Katrin Novaković i Milivoj Popović Nagradu za najbolju školu animacije dodijelila je Poljskoj školi za film, televiziju i kazalište u Łódźu, uz obrazloženje kako je riječ o instituciji koja ih je “iznenadila kvalitetom filmova, neustrašivim skokovima kroz medije i tehnike, kao i odabirom tematika”.

Za Natjecanje studentskog filma odabrana su tri filma iz Łódźa – “Portret žene” Natalije Durszewicz, feministički uradak temeljen na pjesmi nobelovke Wisławe Szymborske te “Dušica” Barbare Rupik, makabrična stop animacija prikazana i u Cannesu, i “Pikule” Natalije Spychala.

Osim Poljske, u Natjecanju studentskog filma 2020. brojčano prednjače filmovi iz Francuske – njih pet iz različitih škola, SAD-a (također pet), Njemačke (4), Mađarske, Velike Britanije i Češke (3).

Tu su i dva hrvatska filma, oba s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu “Cockpera” Kate Gugić i “I’m Not Feeling Very Well” Sunčane Brkulj.

Iz programa se ističe i diplomski film Cassie Shao “Bilo nas je četvero”, nadahnut jednim neobičnim snom i djedovom smrću, koji se najavljuje kao “jedan od vizualnih bombona” ovogodišnjeg studentskog natjecanja.

Bit će tu i njemački film “Ljepota” Pascala Schelblija, dobitnik ovogodišnjeg Oscara u studentskoj kategoriji, koji govori o zagađenju oceana plastikom, ekološki podtekst ima i mađarski “Izvor i toranj” Melinde Kádár, a za nagrade se natječe i izraelska “Sjena sunca” Ide Hartmanna s jeruzalemske akademije Bezalel.

Sa slavne praške FAMU dolazi “SH_T HAPPENS” Michaele Mihályi i Davida Štumpfa, rukom crtana, humorna etida o pohoti i apsurdu suvremenog života, prikazana i na festivalu u Veneciji, te “Kći” Darije Kashcheeve, inovativan lutka-film o odnosu samohranog oca i kćeri koji se razvija na dvije vremenske razine – u sjećanju i u sumornoj bolničkoj suvremenosti

Kao jedan od favorita izdvaja se “Blieschow” Christopha Sarowa, koji imitira sjećanje dječaka na ljeto s djedom na selu, a još jedan ljetni film je i “Jedna ljigava priča” Assile Blaibel – minijatura o besmislenoj dokolici likova koji se, praćeni podjednako besmislenim stihovima, rastapaju na suncu.

Tu su i “Praznoglavi!” Gaspara Chabauda koji prikazuje ptića izloženog instrukcijama iz matematike i “naročito kompliciranom” zadatku s kadom, “Helfer” Anne Szöllősi o djevojci koja se bori s anksioznošću i noćnim morama o utapanju te ruski film “Goli” Kirila Hačaturova o čovjeku koji prolazi kroz čvrstu materiju i djevojci koja se s njime pokušava zbližiti.

Filmovi konkurencije tematski se bave i raznim drugim temama, od vršnjačkog nasilja i tinejdžerske trudnoće, preko obiteljskih i međugeneracijskih filmova, radova o prijateljstvu, ljubavi, pohlepi i otuđenosti, autobiografija i migracija, do posve eksperimentalnih djela.

“Komedije su pritom naročito šarolike – od američkih sitcoma, preko montipajtonovskog apsurdizma, do uporabe stop animacije u korist gega”, kažu organizatori. (Hina)

Photo: Animafest facebook