35. Salon mladih – najveća izložba vizualnih umjetnika do 35. godina

Salon mladih najpoznatija je izložbena manifestacija umjetnika do 35 godina koja će se ove godine održati ispred Doma hrvatskih likovnih umjetnika – Meštrovićeva paviljona 21. listopada u 19 sati. . Izložba prikazuje današnju situaciju i donosi koncepcijski pristup kustosice Nike Šimičić u čijem je središtu generacija milenijalaca.

Iz organizacije su poručili da je otvorenju izložbe prethodilo vrijeme priprema puno neizvjesnosti zbog epidemiološke situacije što je, istaknuli su, dovelo i do pročišćenja ideja i realizacije. Zahvalili su svima koji su u ovako složenim uvjetima omogućili da se taj jubilarni – 35. Salon mladih i održi.

Millennials ili Generacija Y – Odrasli uz nove tehnologije

Kustosica Nika Šimičić, kako je rekla, i sama pripada generaciji koju su William Straus i Neil Howe 1987.  nazvali – Millennials, a generaciju nazivaju i Generacija Y.

Generacija je to koja je odrasla uz nove tehnologije, ali je imala neke ‘dodire’ sa svijetom i prije smarthphona. Šimičić je objasnila da su karakteristike te generacije, među ostalim, digitalno doba, društvene mreže, perceptivna zasićenost, egocentričnost, hiperprodukcija proizvoda i osjećaja, vječita potraga za smislom i kriza nedostignutih očekivanja, ali i svijest o društvenim problemima i ekologiji, kao i težnja za povratak prirodi i uspostavljanju ravnoteže.

U koncepcijskom dijelu Salona svoje će radove predstaviti 68 mladih umjetnica i umjetnika, od kojih je stručni žiri odabrao njih 58, a kustosica je pozvala deset umjetnika. Šimičić je istaknula kako je željela potaknuti dijalog i raspravu, izazvati reakciju i i vidjeti kako se milenijalci sami vide.

U koncepcijskom dijelu tako će 35. Salon mladih predstaviti 68 umjetnika iz različitih dijelova Hrvatske i potpuno različitih zanimanja koji su, rekla je kustosica, temi pristupili na inovativne i iznenađujuće načine. Obrađene su teme – od ekologije i tehnologije, feminizma, položaja mladih u svijetu, kao i sveprisutne i aktualne teme zdravstvenoga sustava.

Prikaz situacije – radovi više od 100 mladih umjetnika

Ovogodišnji Salon mladih donosi i prikaz situacije – dvogodišnjeg razdoblja rada mladih umjetnica i umjetnika, a uz Meštrovićev paviljon, širi se na još pet lokacija.

Šimičić je izvijestila da će se tako izložba “Situacija” kustosice Anite Ruso moći razgledati u Galeriji Forum, Galeriji Canvas i prostoru kreacije Urania.

Izložba “Venientes” bit će pak postavljena u Galeriji Šira u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a dio programa održat će se i u prostoru tvrtke Ortoforma.

Salon će obuhvatiti više od stotinu mladih umjetnika koji djeluju u mediju slikarstva, kiparstva, grafike, instalacije, multimedije, performansa, fotografije, videa i filma.

Salon mladih tradicionalno se održava svake dvije godine i pokazuje presjek scene nadolazeće generacije te omogućuje mladim umjetnicima izlaganje u reprezentativnom galerijskom prostoru. (Hina)

Izvor fotografije: Pixabay