38. Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu od 7. do 19. svibnja

Tjedan suvremenog plesa, najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, ove će se godine održati od 7. do 19. lipnja na nekoliko zagrebačkih lokacija a u svojem 38. izdanju predstavit će 10 recentnih predstava, od čega će dvije biti premijerno predstavljene domaćoj publici.

Na nekoliko zagrebačkih lokacija, u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) te Histrionskom domu, u sklopu 38. TSP-a nastupit će renomirani umjetnici i umjetnice s međunarodne i domaće plesne scene.

Program

Francusko-belgijska koreografkinja, pjesnikinja i plesačica Claire Huber u Zagrebu će 11. lipnja u ZPC-u premijerno predstaviti predstavu “As we drove short short horizon-lines“, koja istražuje melodije kroz dugo proputovanje – počevši od zemlje Kurda, preko Balkana sve do Bruxellesa – koje se materijaliziraju kroz riječi, pokrete i zvukove.

Svoj novi projekt na 38. TSP-u premijerno će predstaviti i domaća plesna umjetnica Petra Hrašćanec, “Samo”, plesni solo koji je u potpunosti realiziran bez ijednog suradnika i bez ikakve dvosmjerne komunikacije. Premijera će se održati 9. lipnja u ZPC-u. Domaću plesnu scenu na festivalu predstavljaju i Matea Bilosnić, koja će 12. lipnja u ZPC-u izvesti multimedijalnu plesnu predstavu “Klown”, u kojoj izvođačica i autorica utjelovljuje ulogu meta-klauna koji propituje granicu između virtualnog i stvarnog svijeta; te Saša Božić, koji na TSP-u 8. lipnja u ZPC-u predstavlja svoj recentni rad, “Kabinet čud(ovišta)” u kojem istražuje ovisnost, seksualnost i potrebu jedne žene da se osjeća živom.

Berlinska plesna umjetnica Jasna Layes Vinovrški u suradnji i izvedbi plesačice Koraljke Begović na festivalu će 7. lipnja predstaviti predstavu “Paravan”, u kojoj je plesačko tijelo polazišna istraživačke perspektive.
Na ovogodišnji festival stiže i Arno Schuitemaker, jedan od vodećih i najprogresivnijih plesnih umjetnika i koreografa u Nizozemskoj, koji će predstaviti svoj recentni projekt “If You Could See Me Now”. Schuitemaker otvara ovogodišnji festival i predstavu izvodi u ponedjeljak i utorak, 7. i 8. lipnja u ZKM-u.

Izraelsko-talijansko-njemački autorski dvojac Avi Kaiser i Sergio Antonino koji djeluju već gotovo 20 godina u predstavi “When Air Is Still Around” suočavaju se s vlastitim tijelom, prirodom, okolinom i svojim odnosom, a izvode ju u četvrtak, 10. lipnja u ZPC-u. Simon Mayer, jedan od najznačajnijih autora s austrijske plesne scene, izvesti će predstavu “Sons of Sissy” i to u četvrtak, 17. lipnja, u Histrionskom domu.

Slovenska koreografkinja i plesačica Urška Centa u predstavi “ONE”, koja će biti izvedena 18. lipnja u Histrionskom domu, kroz jezik flamenka istražuje suvremeni ples i urbani zvuk različitih glazbenih kultura.

Od ostalih međunarodnih gostiju, na Tjedan stižu i ansambl Central Europe Dance Theatre, koji će u subotu 19. lipnja izvesti predstavu “Verso” koreografa i glazbenika Lászla Mádija, te tako zatvoriti ovogodišnje festivalsko izdanje. Predstava se bazira na inverziji – riječ je o izokrenutom svijetu paralelnih interpretacija, u kojem su pokreti, ali i cjelokupan rad tijela na pogrešnoj strani i kreću se u smjeru koji nije logičan.

Tjedan suvremenog plesa međunarodni je festival s najduljom tradicijom u Hrvatskoj te jedan od najvećih festivala suvremenog plesa u regiji. Organizator je Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP), a umjetnička ravnateljica plesna umjetnica i koreografkinja Mirna Žagar.

Foto: Facebook

Izvor: Hina