45. Trka na Prstenac – Barban

Trka na prstenac spada u jednu od najpoznatijih viteških igara koja se održava trećeg vikenda u kolovozu u Barbanu.  Viteška je to igra koja je zadnjih godina postala zaštitnim znakom Barbana te jedna od najpoznatijih i najposjećenijih  ljetnih priredbi u Istri.

Najstarija zabilježena trka održana je 10. lipnja 1696., kada ju je organizirala mletačka obitelj  Loredan (pod čijim je vlasništvu tada bio Barban) kako bi u vrijeme sajamskih priredbi povodom crkvenog praznika Duhova privukli što više posjetitelja. Natjecatelji su većinom bili plemići i građani iz istarskih gradova koji su posjedovali konja i vitešku opremu. Slavodobitnik trke bio Ottavio Quellis a nakon 1703. godine gubi se pisani trag natjecanja u Barbanu (Bertoša i Matijašić, 2005.).

Gotovo zaboravljena trka je, na temelju povijesnih zapisa, rekonstruirana i  ponovno obnovljena 1976. godine po uzoru na viteško natjecanje s kraja 17. i početka 18. stoljeća. Na Istrijadi je predstavljena 14. kolovoza 1976. godine  i od tada se svake godine održava pretposljednjeg vikenda u kolovozu kada u Barban dođe velik broj zaljubljenika u trku, turista te uglednih gostiju iz svijeta politike, kulture, gospodarstva i javnog života.  O njezinoj se organizaciji od 1979. brine Društvo Trka na prstenac, a od 1995. na trkalištu Gradišće održava se i prednatjecanje nazvano Trka na viticu. Od 1997. konjanici Trke na prstenac pripadaju Prvom hrvatskom zdrugu te čine jednu od službenih hrvatskih 12 povijesnih postrojbi (Bertoša i Matijašić, 2005.).

Kada je 1976. godine obnovljena “Trka na prstenac”, organizator nije bio svjestan  da će ova manifestacija postati visoko prepoznatljiv turističko – kulturološki brend ovog područjea.

Kako je najavljeno, ovogodišnja jubilarna 45. Trka na Prstenac službeno započinje večeras 21. kolovoza, u 20,30 sati, podizanjem zastave Trke na barbanskoj placi. U 21,00 sat na programu je predstavljanje filma „30 sekundi“ i romana „Otisci potkova“ autora Branka Blažine.

U subotu će se na Gradišću, s početkom u 17 sati održati 25. Trka za viticu, a od 21,00 sat istarski će lovci na barbanskoj streljani sudjelovati u tradicionalnom gađanju glinenih golubova.

Iako,  zbog epidemioloških mjera neće biti popratnog programa i  trkalište na Gradišću neće pružiti uobičajen osjećaj posjetiteljima i zaljubljenicima u ovu trku,  jubilarna, 45. Trka na prstenac, održat će se u nedjelju, 23. kolovoza, u 17.00 sati, uz izravan prijenos na drugom programu Hrvatske televizije.

45. Trka na prstenac održat će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, čiji se dolazak u Barban očekuje, a poziv je upućen predsjednicima Hrvatske vlade i Hrvatskog sabora, kao i bivšim bivši predsjednicima Republike Hrvatske. Domaćin tradicionalno očekuje dolazak v.d. župana Istarske županije, a pozvani su i gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina te prijateljskih barbanskih općina. Očekuje se i dolazak izaslanstva iz Sinja, prijateljskog grada, u kojemu se Alka tradicionalno održava dva tjedna prije Prstenca.

Izvor fotografije: http://trkanaprstenac.hr/