5. History Film Festival u Rijeci od 14. do 18. rujna

5. History Film Festival – međunarodni festival povijesnog dokumentarnog filma održat će se u Rijeci od 14. do 18. rujna, a u službenom programu su 23 filma.

Filmovi će se prikazivati u riječkom Art-kinu. O pobjednicima u devet kategorija odlučivat će međunarodni žiri kojim ove godine predsjeda filmski i kazališni redatelj Vinko Brešan. Na ovogodišnjem History Film Festivalu, tri će filma imati svoju svjetsku premijeru, pet europsku, a dvanaest hrvatsku premijeru. 

Specifičnost ovogodišnjeg programa je to što se izabrani filmovi bave povijesnim temama i zbivanjima nakon Drugoga svjetskoga rata. “Iako strahote toga rata nikako ne treba zaboraviti, moramo se okrenuti pričama o ljudima i događajima bližim našoj svakodnevici kako bismo bolje razumjeli svijet oko sebe”, kažu organizatori.

Priče ovogodišnjih filmova vode nas od užasa Korejskog rata, napetosti Hladnoga rata, krvavih političkih i vojnih igara oko Afganistana i Iraka, pojave ISIL-a do rasnih sukoba i globalističkih pojava, a dio natjecateljskog programa čine biografski filmovi o Louisu Armstrongu, Indxima, Louisu de Funesu i drugima, stoji u najavi festivala.

Peto izdanje festivala posvećeno je Europskoj godini željeznice, željeznicama i vlakovima kao simbolima povezivanja ljudi i kultura, te zajedničkog europskog nasljeđa. Filmovi vezani uz željeznicu prikazivat će se u sklopu festivala 16. i 17. rujna u Carskoj čekaonici željezničkog kolodvora u Matuljima. U sklopu ovog programa u suradnji s Hrvatskim željezničkim muzejom u riječkoj galeriji Kortil je postavljena izložba pod nazivom “Putovanje kroz vozne redove”, koja vodi posjetitelje kroz hrvatsku željezničku baštinu.

U posebnom programu je revija 18 dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, s obzirom na to da se ove godine obilježava 30. godišnjica njegova početka. Ovaj dio programa prikazuje se na otvorenom, na Pavlinskom trgu u središtu Rijeke.

(Izvor: Hina, foto: Facebook)