6. Međunarodni festival arheološkog filma u Splitu

Međunarodni festival arheološkog filma (MFAF), ove će se godine održati online i na njemu će biti prikazano 15 filmova iz čak 11 zemalja, otvoren je u srijedu navečer u splitskome Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a preko videolinka ga je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek.

“Hrvatska je ponosna na svoje bogato arheološko nasljeđe i drago mi je da kroz ovakav festival i festival posvećen upravo promociji, prezentaciji i širenju znanja o arheologiji zapravo puno široj publici od one koju uobičajeno okuplja arheološka struka dijelimo znanja i širimo ljubav prema arheologiji i bogatoj arheološkoj baštini”, istaknula je ministrica Obuljen-Koržinek.

Od 39 pristiglih filmova 15 ih je odabrano za službenu konkurenciju – osim dva hrvatska filma, tu su filmovi iz Francuske, Italije, Kine, Kanade, Portugala, Srbije i Crne Gore te jedna koprodukcija Španjolske, Njemačke, Mađarske i Srbije. Ovogodišnji filmovi s arheološkom tematikom od prapovijesti do novog doba pričaju o arheološkim lokalitetima od sjevera Europe i Mediterana do Afrike i Azije. Filmovi su i ove godine tematski, geografski i povijesno vrlo raznoliki. Od lokaliteta svjetske kulturne baštine do najrecentnijih kulturnih nepogoda, od prapovijesti do suvremene umjetnosti, od eksperimentalne arheologije do zaštite spomenika modernog doba.

Program se može pratiti večeras i sutra od 18 sati u realnom vremenu na adresi: https://www.mhas-split.hr/. Nakon završetka Festivala svi će filmovi biti dostupni online do nedjelje, 8. studenoga u 24 sata. (Hina)

Izvor fotografije: Unsplash.com