68. Pula Film Festival bez covid putovnica, ali uz smanjen broj gledatelja

Pula film festival, koji će se održati od 17. do 24. srpnja bez covid putovnica, no uz ograničen broj posjetitelja i epidemiološke mjere, u Hrvatskom programu donosi šest hrvatskih filmova, od kojih neki dolaze s prestižnih europskih filmskih festivala.

“Imali smo jako malo vremena, a hrvatski filmovi su se zbog pandemije, našli u zastoju, neki su ‘zapeli’ u postprodukciji, neki u financiranju, a neki čekaju A- festivale”, rekao je novi umjetnički ravnatelj festivala Pavo Marinković u četvrtak na konferenciji za novinare. Dodao je da se u jednom trenutku bojao da će imati samo dva filma u Nacionalnom programu, što ne bi bilo dobro, no ipak ih je šest, “što nije previše, ali je u ovom trenutku više nego realno.”

Manjinske koprodukcije prikazat će se u sklopu Međunarodnog programa, njih samo tri koje su dovršene od čak dvadesetak u postprodukciji, a bit će tu i sedam novih europskih ostvarenja. Po Marinkovićevim riječima, ti filmovi pokazuju društvene odnose koji su imanentni Europi i Hrvatskoj, a nalaze se u produkcijskim gabaritima hrvatske kinematografije. “Pokušao sam se u programskom smislu približiti onome što je naša stvarnost”. Posebno je izdvojio svjetsku premijeru filma “Južni vjetar 2”, za koji kaže da već sada prodaja karata pokazuje da će publika na njega dobro reagirati.

Ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović rekla je da će u Areni s novim mjerama imati 1500 mjesta, neće se ulaziti s kovid putovnicama nego će biti ograničen broj gledatelja uz poštivanje epidemioloških mjera. Pohvalivši novog umjetničkog ravnatelja što se dobro snašao u vrlo kratkom roku i što je donio iskorak festivalu, izvijestila je da će se filmovi prikazivati na četiri lokacije, a s izložbama i ostalim događanjima ukupno je 13 lokacija.

Više informacija o festivalu i programu pogledajte ovdje.

Foto: Facebook

Izvor: Hina