Projekt ”Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse”

ICARUS HR, Institut za suvremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjerenih umjetnosti iz Rijeke, Facultad de Ciencias de la Comunicación Universidad Rey Juan Carlos Madrid i Dom kulture Studentski grad iz Beograda europski su partneri koji sudjeluju u realizaciji projekta „Oni žive“ – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse”, koji je financiran sredstvima programa za kulturu i medije EU Kreativna Europa. Priprema projekta započela je u rujnu 2020. a završetak i rezultati projekta očekuju se u veljači 2023. godine.

Tema projekta „Oni žive“ je studentski život od kraja Drugog svjetskog rata do danas u kontekstu svakodnevnog života studenata, kulturnih navika i slobodnog vremena, međusobnih odnosa i odnosa među spolovima te društvenog i političkog angažiranja studenata. Cilj projekta je poticanje studentske populacije da sudjeluje u razumijevanju i zajedničkom kreiranju suvremene umjetnosti, korištenjem arhivskog materijala i uključivanjem u praticipativne umjetničke aktivnosti tijekom rezidencijalnih boravaka umjetnika u studentskim domovima. Rezultati projekta će poslužiti kao smjernice za upravitelje kulturnih institucija i umjetničkih galerija, kustose i umjetnike, za dalje unapređenje inovativnih pristupa razvoju mlade publike.

Izložbu ”na kotačima” činiti će arhivirane digitalizirane fotografije koje će za izložbu odabrati petočlana grupa studenata sastavljena od po jednog studenta iz svake od država članica projekta. Ova izložba bit će održana istovremeno u studentskim domovima u Beogradu, Madridu, Podgorici, Rijeci i Zagrebu. Knjiga proizašla iz projekta „Oni žive“ sastojat će se iz tri dijela: znanstvenih tekstova iz različitih disciplina na temu studentskog života prikupljenih putem otvorenog natječaja, tekstova umjetnika i kustosa o realizaciji rezidencija i priručnika o metodologiji organizacije rezidencija ovakve vrste u studentskim domovima.

Izvor fotografije: Unsplash.com