Animirani film Dalibora Barića u utrci za Oscara

Animirani film ”Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” Dalibora Barića ušao je u utrku za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma.

“Kao što me iznenadilo kada su film primili u konkurenciju festivala u Annecyju jer sam smatrao da je težak i dug, tako me i ova vijest iznenadila. Prijava je bila ideja mog producenta, meni se činilo pretjerano i nisam previše obraćao pažnju na to”, rekao je Barić. 

Film je na Animafestu najavljen kao ”filozofsko-revolucionarni, animirano-igrani, kolažno-rotoskopski foto-krimić”, u čijem su središtu Martin, koji se pokušao boriti protiv sustava i sada je u bijegu, i Sara, konceptualna umjetnica koja se pridružuje revolucionarnoj komuni na selu. Riječ je o autorovom najuspješnijem djelu do sada budući da film traje čak osamdeset minuta i uključuje veliki broj ljudi koji su sudjelovali u projektu.

Dalibor Barić svestrani je multimedijski umjetnik i autor kratkometražnih i eksperimentalnih filmova, glazbenih spotova, festivalskih špica, stripova, crteža i ilustracija. Osim toga, bavi se i glazbom i nastupa kao VJ.

(Izvor: Hina, Pexels)