Antiromantični tjedan na platformi Volimdokumentarce.net

Restart i Dokukino KIC na svojoj platformi za očuvanje javnog i mentalnog zdravlja volimdokumentarce.net donose antiromantični tematski ciklus koji nas podsjeća da se u ljubavi uživa i pati tijekom cijele godine, a ljubav nas čini istovremeno sretnima i nesretnima, oslobađa nas i zarobljava. Od srijede, 10. veljače do srijede, 17. veljače možete pogledati četiri dokumentarna ostvarenja koja prikazuju najrazličitije oblike ljubavi i to za iznos od samo desetak kuna (1,5 dolara) uz korištenje promotivnog koda SAMOLJUBAV.

Pitanjem ”Tko sam ja?” i ”Zašto su moje veze uglavnom osuđene na propast?” bavi se film ”Ljubavna odiseja” redateljice Tatjane Božić u kojem autorica poput lika Billa Murraya u filmu Jima Jarmuscha Slomljeno cvijeće odlučuje posjetiti sve svoje bivše ljubavi kako bi otkrila zbog čega nema sreće u ljubavi i ne uspijeva održati nijednu vezu.

Biografski doks ”Whitney: Biti svoja” Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala nudi jedinstveni pogled iza kulisa kraljice popa na vrhuncu slave i na okolnosti koje su doprinijele njezinoj preranoj smrti 2012. godine. Iako su njezini hitovi bili na vrhovima top-lista i u neprestanoj rotaciji MTV-a u osamdesetima i devedesetima zbog čega je postala najbogatija afroamerička izvođačica svog vremena, sa zaradom i popularnošću dotad rezerviranom samo za njezine kolegice bijele boje kože, Whitney Houston, odrasla u crnom getu Newarka, ipak nije imala privilegiju biti slobodnom od nasilja koje je često zamjenjivala za ljubav.

”Ljubavnici i despot” Roba Cannana i Rossa Adama donosi bizarnu istinitu priču o otmici u službi kulturnog razvoja i ponovnom pronalasku zaboravljene ljubavi. Popularna južnokorejska glumica Choi Eun-hee i njezin bivši suprug, redatelj Shin Sang-ok proveli su osam godina u zatočeništvu u Sjevernoj Koreji, gdje su pod budnim okom diktatora i velikog filmofila Kim Jong-ila bili prisiljeni sudjelovati u projektu revitalizacije sjevernokorejske kinematografije.

Među sniženim naslovima antiromantičnog tjedna na platformi se nalazi dokumentarni klasik prepun humora, ”Plati i ženi”, makedonskog redatelja Atanasa Georgieva, koji se bavi pitanjem dogovorenih brakova kroz primjer mladih balkanskih muškaraca koji odlaze u Austriju sa studentskim vizama i umjesto da se vrate kući gdje ih čeka neizvjesna budućnost tranzicijskih zemalja, plaćaju po desetine tisuća eura za austrijske supruge, nadajući se da će tako dobiti državljanstvo.