Artupunktura – nova umjetnička platforma za zagrebačku jesen

Artupunkturanova umjetnička platforma za kulturu i umjetnost koja će tijekom jeseni na više zagrebačkih lokacija predstavljati različite umjetničke radove i manifestacije, predstavljena je jučer u zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti (ALU).

Projektu Artupunktura cilj je da postane za Zagreb prepoznatljivo događanje u jesenskom periodu, koje bi oživjelo grad, obogatilo kulturnu i turističku ponudu, ali i dalo priliku umjetnicima da se predstave i onima koji možda nemaju naviku odlaska na kulturna događanja. Ideja je da se jesen u Zagrebu brendira i predstavi ne samo Zagrepčanima i posjetiteljima, nego i svijetu kao vrijeme posvećeno umjetnosti i kulturi, osobito kada se zna da je više od 40 posto svih dolazaka turista iz zemalja Europe potaknuto nekim umjetničkim događajem.

Grad postaje velika galerija na otvorenom

ALU će se u ovu akciju uključiti s nekoliko programa, među kojima su i oslikavanje panoa ispred glavnog ulaza u park Maksimir, predstavljanje velike ekološke kornjače koju su izradilli njihovi studenti te na samoj Akademiji izložba studenata završnih godina studija i diplomanata, od 16. do 19. rujna.

Direktor Kuće za ljude i umjetnost Lauba Tomislav Kličko predstavio je projekt “Art & grad – Umjetnost se oglasila”, koji će se održati od 16. do 19. rujna i u okviru kojega će se na 300 plakatnih mjesta u gradu postaviti reprodukcije radova 119 najpoznatijih hrvatskih umjetnika. Zagreb se tako pretvara u veliki izložbeni prostor na otvorenom, a slučajni prolaznici njegovi su posjetitelji.

Koautor Projekta Ilica Q’art Aleksandar Battista Ilić rekao je kako je taj projekt, koji će se ove godine održati od 13. do 30. rujna dosad već privukao na desetke tisuća građana, a izuzetno im je bitno da u njihovim programima sudjeluju najbolji hrvatski umjetnici. Djela umjetnika iz galerija i muzeja izlažu se na ulicama, fasadama, u izlozima, čime se ističe važnost kulture kao društvenog momenta i podsjeća na 50 godina angažiranog djelovanja umjetnika u Hrvatskoj od kojih su mnoga izvedena upravo u Ilici.

Povijest Dolca kroz umjetničku instalaciju

Studio Boir od 16. do 18. rujna kroz projekt “9 dekada/9 arkada” predstavlja preobrazbu glavne zagrebačke tržnice Dolac u posljednjih devet desetljeća. Instalacija koja će pokazati kako se Dolac mijenjao kroz godine će se prikazivati na prostoru devet arkada na zapadnoj strani tržnice koja će za ovu priliku postati projekcijska platna.

U povodu 10. obljetnice tvrtke Prostoria od 25. rujna do 8. listopada u Meštrovićevom paviljonu bit će postavljena izložba “Prostoria 10”, na kojoj će se prikazati dosezi tog dizajn-brenda namještaja.

Interaktivna kulturna manifestacija Reli po galerijama umrežit će od 16. do 19. rujna deset galerija koja aktivno uključuje posjetitelje u njihov obilazak, za što je i produženo radno vrijeme do 22 sata. U prvoj galeriji dobiva se mapa, a u svakoj sljedećoj skupljaju se oznake. Svi koji ih sakupe sve dobit će simboličnu diplomu.

U Artupunkturu je uključen i 36 Mountains Studio, novi izložbeni prostor u centru Zagreba osnovan usred pandemije koji donosi  od 14. rujna do 30. rujna “Novo nasljeđe”, projekt potaknut događajima koji su pogodili Zagreb protekle i ove godine. Osam umjetnika mlađe generacije okupit će se kako bi potaknuli dijalog o gradu, razmjenu iskustava i stavova vezanih uz svoj grad.

Tu je i Art Zagreb, sajam koji će se održati od 15. do 18. rujna u Tehničkom muzeju Nikola Tesla i predstaviti šest galerija, što je najviše do sada, a tridesetak umjetnika predstavit će se na 17 štandova, uz predavanja i panele na temu tržišta umjetnina.

(Izvor: Hina, Photo: Goran Stanzl/PIXSELL)