Audiovizualni performansi te klasici filmske avangarde na 16. izdanju 25 FPS Festivala od 24.rujna

Festival eksperimentalnog filma i videa “25 FPS”  održava se u Zagrebu od 2005. godine. Ovogodišnje  16. izdanje održati će se od 24. do 27. rujna u Kinu SC u Zagrebu te 29. i 30. rujna u Art kinu u Rijec, uz besplatan ulaz na sve projekcije.

Natjecateljski program 16. izdanja 25 FPS-a, sastoji se od 29 filmova iz svih krajeva svijeta, od Argentine, Brazila i SAD-a, preko Austrije, Francuske i Velike Britanije pa sve do Australije, Južne Koreje i Hong Konga. Neki od odabranih naslova bit će prvi put prikazani na velikome platnu, a neki prvi put nakon dugo vremena. Selekcija nudi presjek recentne produkcije avangardnog, eksperimentalnog i inovativnog filma, a među odabranim radovima nalazi se i nekoliko intrigantnih medijskih hibrida te naslovi koji kritički istražuju polje umjetnosti, navodi se na mrežnim stranicama organizatora.

Uz konkurenciju i programe žirija, 25 FPS Festival donosi nekoliko programa u kojima će se moći pogledati audiovizualni performansi te klasici filmske avangarde: kontrakulturalni klasik Pogrebna povorka ruža u Kinu 23, imerzivni nastup Junga An Tagena i Rainera Kohlbergera u Expanded Cinema te izbor recentnih radova legendarnog Nathaniela Dorskog.

“Kino 23” poseban je program namijenjen dugometražnim filmovima koji nisu nužno eksperimentalni, ali njeguju avangardni senzibilitet u svojoj estetici, dramaturgiji ili viđenju svijeta.

Na festivalu se prikazuje 4K restauracija tog filma s originalnog 35-milimetarskog negativa i zvučnih elemenata.

Expanded Cinema: Jung An Tagen & Rainer Kohlberger

Jung An Tagen jedan je od pseudonima Stefana Justera, bečkog glazbenika i umjetnika, na čijim se nosačima zvuka susreću utjecaji ranog detroitskog tehna, trancea, elektroakustične glazbe i rafiniranog zvuka.

Nakon šest godina intenzivnog istraživanja poliritma i spoja modernih tehnika kompozicije i tehna, okrenuo se akuzmatičnoj, elektroakustičnoj strani svoga rada, a suradnju s austrijskim umjetnikom Rainerom Kohlbergerom, s kojima nastupa na 25FPS započeo je 2019. godine.

U okviru programa Expanded Cinema izvest će audiovizualni performans u kojem će imerzijom publike u računalno kreirani krajolik izbrisati granice između unutrašnjeg i vanjskog svijeta, ističe se u najavi festivala.

Program “U fokusu” predstavlja Nathaniela Dorskog

“U fokusu” je program posvećen recentnim radovima legendarnog autora američke avangarde, Nathaniela Dorskog, ostvaren u suradnji sa zagrebačkim Multimedijalnim institutom – klubom MaMa.

Dorsky se pojavio šezdesetih nizom poetskih filmova, koji su zbog svog specifičnog senzibiliteta uspoređivani s haiku-poezijom, a njegova privrženost celuloidu i preciznoj izradi filma proizlazi iz uvjerenja da film može i treba biti transcendentalno iskustvo.

Recentni filmovi, dio kojih čini najavljeni program, proširuju njegovo istraživanje onoga što ponekad naziva “polivalentnom“ montažom, otklonom od eksperimenata ruske avangarde dvadesetih, ali i od narativnih zahtjeva pop-kulture prema usavršavanju sposobnosti gledatelja da uočavaju suptilnosti određenih slika i složenu mrežu poveznica između njih.

.Ovogodišnji Festival 25 FPS organiziran je u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako bi svojoj publici omogućio što sigurniji boravak na festivalu. Sukladno tome, organizatori su poduzeli niz mjera kako bi  manifestaciju prilagodili epidemiološkoj situaciji. (Hina)

Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL