“Berge Istra” zauzeo treće mjesto na listi najboljih dokumentarnih filmova u prošloj godini

Nakon premijere na Pula film festivalu u rujnu proše godine u Areni, te izvrsnih kritika publike nakon televizijske premijere koncem prosinca na HTV-u, dugometražni  dokumentarni film “Berge Istra” trojice Puležana: autora Dražena Majića i Zorana Angeleskog, te snimatelja Gorana Legovića koji istražuje tajnu nestanka jugoslavenskog Titanica, jednu od najvećih tajni u pomorskoj povijesti – pozicionirao se na trećem mjestu na listi najboljih dokumentarnih dugometražnih filmova u prošloj godini, prema ocjenama članova Društva filmskih kritičara prilikom dodjele nagrade Oktavijan.

Podsjetimo se, kad je taj golemi orijaški tanker od 314 m početkom 70-tih godina prošlog stoljeća sagrađen, bio je to najveći i tehnološki najsloženiji brod koji je u to vrijeme napravljen. Četiri godine kasnije, koncem 1975. godine,  kad je  nestao, proglašen je jednom od najgorih pomorskih nesreća tog doba.  Potonuće jugoslavenskog Titanica potaknulo je niz spekulacija i brojnih teorija zavjere.

Film se bavi nastankom i izgradnjom najvećeg jugoslavenskog tankera, njegovim misterioznim iščeznućem kod Filipina, kao i sudbinom njegova broda blizanca, Berge Vange, s isječcima iz povijesti brodogradnje pulskog “Uljanika”, te iz perspektive onih koji su početkom 70-tih prošlog stoljeća sudjelovali u izgradnji tog velebnog broda.

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL, YT schreenshot