Besplatan ulaz povodom Dana žena u Kinu Tuškanac

Povodom Dana žena, Kino Tuškanac nježnijem spolu daruje besplatan ulaz na dvije filmske projekcije, kako bi mogle uživati u svom danu. Na rasporedu su filmovi “Moja blistava karijera” Gillian Armstrong i “Prijateljice” Claudije Weill.

“Moja blistava karijera” iz 1979. godine je prvi dugometražni igrani film redateljice Gillian Armstrong te adaptacija istoimenog romana australske spisateljice i feministice Miles Franklin, izvorno objavljenog 1901. godine. Radnja je smještena u ruralnu Australiju krajem 19. stoljeća, gdje mlada nadobudna djevojka sanja o boljem životu od onog pomaganja u vođenju obiteljske farme. Velika joj je želja postati spisateljicom ili izvedbenom umjetnicom, no njezini se roditelji ne slažu se s time i šalju ju u pansion u pratnji bogate bake, u nadi da će je tamo naučiti društveno prihvaćenim manirama i ponašanju.

Redateljica je objasnila kako je željela poručiti kako je junakinja filma “potpuna žena koja može razviti svoje talente i imati karijeru“, a ne ojačati stare stereotipe po kojima žena koja izabere karijeru čini to samo zato što ne može imati muškarca.

 

U središtu filma ”Prijateljice” su Susan Weinblatt i Anne Munroe, dugogodišnje sustanarke i prijateljice. Susan se bavi fotografijom, Anne ima pjesničke ambicije i u svojoj prijateljici vidi uzor. Spremaju se useliti u novi stan, no Anne se predomisli jer se odlučila udati za svog dečka Martina. Susan tu novost prima gorkoslatko – s jedne je strane sretna zbog prijateljice, s druge nije sigurna da joj se sviđa novonastala situacija.

(Izvor: Hina,