“Carevo novo ruho” u Gradskom kazalištu lutaka u Rijeci, 17. listopada 2020.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka premijerno će sutra, 17. listopada  izvesti predstavu “Carevo novo ruho” po motivima bajke Hansa Christiana Andersena, a u režiji Zorana Petroviča.

Predstava se postavlja kao koprodukcija riječkoga GKL i Lutkovnog gledališča Maribor i sastavni je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. U Mariboru je ova predstava premijerno odigrana 26. lipnja ove godine.

“U staroj, napuštenoj tvornici tekstila igra se dvoje djece, a njihove igračke postaju konopci, niti, tkanine, svjetiljke i sjene. Djeca pripovijedaju priče i zamišljaju svijet u kojem je tvornica ponovno otvorena, a njihovi roditelji zato ponovno imaju posao. Jedini način kako u stvarnom svijetu to ostvariti jest uvjeriti cara da otvori tvornicu. No, postoji još jedan način – prevara”, kako je opisana predstava.

Dramaturg je Marek Turošík, autorice vizualnog identiteta su Toni Soprano i Monika Pocrnjić. Soprano je ujedno kostimografkinja i autorica videa te oblikovateljica svjetla zajedno s Andrejem Firmom, a skladatelj je Josip Maršić.  Predstavu izvode Tilen Kožamelj (GKL Rijeka) i Uroš Kaurin (Lutkovno gledališče Maribor). (Hina)

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL