Chimamanda Ngozi Adichie autorica je mjeseca u V.B.Z.-u

Nagrađivana nigerijska spisateljica Chimamanda Ngozi Adichie autorica je mjeseca u knjižari V.B.Z. Afrikanka sa američkom adresom autorica je brojnih romana, novela i kratkih priča za odrasle i djecu. Za svoj roman ”Polovica žutog sunca” nagrađena je prestižnim nagrada Women’s Prize i Orange. Za sebe kaže da je ”sretna afrička feministica koja ne mrzi muškarce i koja voli sjajilo za usne i visoke potpetice, i to zbog sebe, a ne zbog muškaraca”.

U knjižari V.B.Z. trenutno možete pronaći njezine najveće uspješnice po promotivnim cijenama i posebnim pogodnostima.

”Polovica žutog sunca”

Očaravajući roman opisuje jedan od najvažnijih trenutaka moderne povijesti Afrike, strastvenu borbu Biafre za osamostaljenje od Nigerije 1960-ih godina. ”Polovica žutog sunca” ratni je roman koji u prvi plan stavlja likove, njihove odnose i položaj ljubavi, nasilja i izdaje u vrijeme biafrijskog rata. Mladi Ugwu sluga je revolucionarnog sveučilišnog profesora Odenigba. Olanna je profesorova djevojka koja svojom ljepotom ostavlja bez daha. Sramežljivi Englez Richard u vezi je sa Olanninom blizankom. Prateći njihove živote u vrijeme rata, saznajemo više o svijetu afričkog grada i sela, jezika i tradicije.

”Amerikanka” 

”Amerikanka’ prati sudbinu mladog nigerijskog para, Ifemele i Obinzea, u državi preplavljenoj siromaštvom i korupcijom. Ifemela odlazi na studij u Ameriku i postaje uspješna spisateljica bloga o rasnim temama koji joj donosi stipendiju i slavu. Obinze ne uspijeva dobiti američku vizu i odlazi u Englesku gdje biva uhićen i vraćen u Nigeriju. Trinaest godina kasnije, Obinze živi u Nigeriji sa svojom obitelji i vodi uspješan posao, a Ifemele se vraća u Afriku. Nakon godina udaljenosti i odvojenosti Ifemele i Obinze sastaju se u naizgled drugačijoj Nigeriji.

(Izvor fotografije: Unsplash.com)