Čitali smo Bridgerton!

Serijal o obitelji Bridgerton prije nekoliko mjeseci potpuno je zaludio gledatelje diljem svijeta. Prva sezona serije ”Bridgerton”, nastale po istoimenoj knjizi spisateljice Julie Quinn, svjetlo dana ugledala je 25. prosinca 2020. godine, nakon čega je srušila rekorde gledanosti na Netflixu. Naime, popularnu ljubavnu romansu pogledalo je čak osamdesetdva milijuna kućanstva te je zauzela prvo mjesto na Netflixovoj ljestvici u čak osamdesettri zemlje diljem svijeta.

U iščekivanju druge sezone serije, ne preostaje nam ništa drugo nego pročitati čak osam knjiga koje je Julia Quinn napisala o obitelji Bridgerton. Pročitali smo prve tri knjige, ”Vojvoda i ja”, ”Vikont koji me volio” i ”Džentlmentska ponuda” i možemo reći da smo oduševljeni!

”Vojvoda i ja” prva je knjiga iz serijala koja nas upoznaje sa obitelji Bridgerton i tajanstvenom lady Whistledown koja svakog ponedjeljka, srijede i petka piše zanimljivosti o članovima visokog londonskog društva. ”Obitelj Bridgerton je daleko najplodnija među našim plemstvom. Takva je silna radišnost vikontice i pokojnog vikonta vrlo pohvalna, iako si ne možemo pomoći da ne primjetimo banalnost u izboru imena njihove djece. Anthony, Benedict, Colin, Daphne, Eloise, Francesca, Gregory i Hyacinth.’‘ napisala je Lady Whistledown u društvenom biltenu 26. travnja 1813. godine. Knjiga prati priču najstarije kćeri Daphne Bridgerton i novog vojvode od Hastingsa, Simona Basseta, koji se nakon dugo vremena vratio u Englesku. Daphne Bridgerton odlučna je u namjeri da će pronaći muža, svjesna da se u njega vjerovatno neće zaljubiti, dok je Simon Basset odlučan u tome da se nikada neće oženiti. Međutim, niti jedan muškarac koji je od Daphne zatražio ruku nije ju gledao kao privlačnu ženu, već kao dobru prijateljicu. S druge strane, Simon je postao predmet koji svaka majka koja ima neudanu kćer želi osvojiti. U namjeri da muškarci na Daphne počnu gledati kao na pravu ženu te da majke neudanih kćeri puste Simona na miru, oni sklapaju pakt prema kojem će se pretvarati da su zaljubljeni kako bi postigli svoj cilj. Međutim, kao što to i najčešće biva, njihova predstava pretvorit će se u stvarnost… Dok serija prati živote i drugih članova obitelji Bridgerton, knjiga je usredotočena na glavne protagoniste, Daphne i Simona. Dok u seriji za njihov plan ne zna nitko osim njih samih, u knjizi su u plan uključeni i drugi likovi, poput njezinog brata Anthonyja, koji nikako ne može podnijeti da se njegova mala sestra zaljubila u nestašnog vojvodu od Hastingsa.

U drugom dijelu serijala, naziva ”Vikont koji me volio”, Anthon Bridgerton odlučio je pronaći suprugu. Najstariji sin obitelji Bridgerton nakon nekoliko godina razvratnog ponašanja i brige oko obitelji, shvaća da je vrijeme za ženidbu i djecu. No, Anthony ima nekoliko uvjeta pod kojima će se oženiti: ”Kao prvo, mora biti prilično zgodna. Drugo, ne smije biti glupa. Treće – a to je bilo najvažnije – to ne može biti neka žena u koju bi se on zapravo mogao zaljubiti.” Naime, Anthony je uvjeren da će poput svog oca, umrijeti mlad, te ne želi povrijediti ženu u koju bi se mogao zaljubiti. Uostalom, velika je šansa da neće pronaći ljubav svog života. Edwina Sheffield najljepša je debitantica sezone, mirna i dražešna. Anthony je siguran da će ona biti savršena supruga za njega, sve dok ne upozna njezinu stariju, oštroumnu i pametnu sestru Kate. Jedan nezgodan događaj uvući će Anthonyja i Kate u brak, što će se na kraju pokazati kao najbolji mogući rasplet okolnosti.

”Džentlmenska ponuda” priča je o nezakonitoj kćeri grofa od Penwooda, Sophie Becket, i Benedictu Bridgertonu. Nakon smrti njezinog oca, njezina maćeha učinila joj je život gotovo nemogućim, pretvorivši je u neplaćenu sluškinju. U noći krabuljnog plesa obitelji Bridgerton, prijatelji i kolege iz redova služinčadi pomogli su Sophie da na jednu noć postane princeza i otiđe na ples. Ona tamo upoznaje svog princa iz bajke, šarmantnog i zgodnog Benedicta, koji biva jednako očaran. No, kad otkuca ponoć, Sophie mora napustiti plesnu terasu, ostavivši samo svoju rukavicu u njegovoj ruci. Njezina maćeha Araminta, prokužila je njihov plan i potjerala Sophie iz njezinog doma. Dvije godine nakon, Sophie radi kao sluškinja kod obitelji Caveder i ponovno sreće Benedicta, koji nju ne prepoznaje. Odlučuju zajedno otići u London, gdje ona treba postati novom sobaricom njegove majke. Međutim, na putu prema Londonu zaljubljuju se jedno u drugo, što je protiv pravila. Na sreću čitatelja, prava ljubav uvijek pobijedi i pronađe pravi put.

Čitajući knjige zaljubili smo se u likove koji unatoč svim preprekama i životnim problemima uspijevaju pronaći pravu ljubav. Nadamo se da ćete i vi uživati poput nas!

(Izvor fotografije: Unsplash.com)