„ČOVJEK KAO ON“ – Portret umjetničkog djela Arsena Dedića autora Zlatka Galla uoči pet godina od odlaska legende

Na današnji dan prije 5 godina, 17. kolovoza 2015. u 78. godina života u Zagrebu napustio nas je  velikan hrvatske glazbe Arsen Dedić.

Točno na petu godišnjicu odlaska proslavljenog velikana, novinar, glazbeni kritičar i publicist  Zlatko Gall predstavlja nam veliku biografiju –  Arsen: „Čovjek kao on“. Portret je to velikog autora, u kojem se ovaj glazbeni kritičar osvrće na cjelokupan opus svih segmenata njegova umjetničkog djelovanja. Knjigu zajednički objavljuju MEDIA BAR i Croatia Records,  a prva promocija velike biografije  održati će se sutra, 18. kolovoza u Šibeniku.

Arsen Dedić rođen je u Šibeniku, 28. srpnja 1938. godine gdje je završio gimnaziju i srednju glazbenu školu. 1957. godine u Zagrebu  najprije upisuje pravo na Sveučilištu u Zagrebu, a  1959. godine prebacuje se na Glazbenu akademiju.

Proslavljeni hrvatski pjesnik, kantautor, skladatelj i dobitnik prestižnih nagrada Arsen Dedić, autor je i izvođač više desetaka šansona te pobjednik mnogobrojnih glazbenih festivala. Njegov pravi uzlet bio je 60-ih godina prošlog stoljeća. Dedić se vrlo uspješno bavio i primijenjenom glazbom za film i kazalište te pritom osvojio mnoga priznanja, a kao svestrani kompozitor skladao je glazbu za 34 filma. U Splitu se na festivalu 1963. pojavljuje kao kantautor. Kao jedan od najistaknutijih kantautora, karijeru je završio s 25 studijskih albuma koji su redom remek djela hrvatske diskografije, isto kao i njegove zbirke poezije. Napisao je, skladao i izveo brojne ljubavne i misaone pjesme uspješnice, a svojim izvornim stilom stekao je mnogobrojne poklonike i van granica Lijepe naše. Slovi za jednog od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj. Dobitnik je brojnih nagrada – dva puta je dobio Zlatnu arenu za filmsku glazbu, trostruki je dobitnik nagrade za scensku glazbu na Danima satire, ponosni je vlasnik osam diskografskih nagrada “Porin”  te raznih drugih nagrada.

Arsen Dedić umro je na današnji dan prije pet godina pobrinuvši se za života svojim djelima da sjećanje na njega nikad ne izblijedi.