Novi singl i spot Crvene Jabuke ”Nebesko platno”

Crvena jabuka predstavila je spot za pjesmu Nebesko platno s aktualnog albuma Tvrđava posvećenu kultnom sarajevskom grafičkom dizajneru Davoru Papiću, koji je stradao u prometnoj nesreći u Nizozemskoj 2017. godine. Davor je, između ostaloga, bio autor većine omota ploča grupe Crvena jabuka, a nakon njegove smrti „Jabuka“ je odlučila da svi njihovi omoti budu u crnoj ili bijeloj boji s ispisanim nazivom, bez bilo kakvog drugog pratećeg sadržaja.

Spot za pjesmu Nebesko platno, za koji je i ovoga puta bila zadužena ekipa Invenio filmsa predvođena Daliborom Mrdićem, sniman je u Sarajevu na lokacijama za koje je Davor bio sentimentalno vezan: od Skerlićeve (danas Ulica Josipa Vancaša), preko Druge gimnazije, Cafea „S.O.S“, do Akademije likovnih umjetnosti. Davorov lik tumači mladi glumac Veljko Đoković, a pored njega spot su upotpunili i akademski slikar Adin Hebib, glazbenici Laris Pašalić i Rafael Andabak, autori pjesme Mirko Šenkovski Geronimo i Dragana Kajtazović Šenkovski te mlade glumice Isidora Davidović i Tijana Pelemiš. Spot donosi jednu drugačiju dimenziju priče s umjetničkim otklonom i akcentom na grafički dizajn, što je bila primarna umjetnost kojom se bavio Davor Papić. Ovom videopričom Crvena jabuka odala je počast ne samo Davoru, nego i drugim sarajevskim legendama poput Mirze Delibašića, Kemala Montena te Davorina Popovića.

“Kad smo snimali spot za pjesmu Za jedan zagrljaj s prošlog albuma sjeli smo da malo odmorimo. Prišao nam je mladić i pitao Žeru prepoznaje li ga. Bio je to sin pokojnog Davora Papića. U srdačnom, ali i sjetnom razgovoru zamolio nas je da napravimo pjesmu o njegovom ocu. Moram priznati da to nije bio nimalo lak zadatak, ali poručio sam mu da ću dati sve od sebe. Dani su prolazili, a ja sam onako iz prikrajka i u podsvijesti imao taj susret i obećanje. Jednog dana sam samo krenuo i završio sve za sat vremena.” rekao je Mirko Šenkovski Geronimo koji je autor teksta i glazbe za pjesmu ”Nebesko platno”.

(Izvor: Croatia Records)