Dan otvorenih vinskih podruma Istre 2021.

Kao uvertiru u najvažniji vinski događaj u Istri – Vinistru, najavljen je 21. po redu Wine Day – Dan otvorenih vinskih podruma u Istri, koji će se održati u nedjelju, 30. svibnja 2021. od 10 do 19 sati u vinskim podrumima diljem Istre.

Posljednja nedjelja u svibnju već je tradicionalno postala prepoznatljiva po vinu i vinarima koji toga dana prezentiraju svoju ponudu odnosno svoj vinski itinerar, te tako zajednički doprinose kreiranju imidža Istre kao prepoznatljive vinske regije. Na Dan vina svi vinoljupci, kao i oni koji će to tek postati, imaju priliku posjetiti nekog od istarskih vinara i saznati kako proizvode vrhunska i svjetski poznata vina, kombinirajući suvremeno s tradicijom. Svoja će vrata posjetiteljima širom otvoriti čak 57 vinarija iz šest istarskih klastera: Sjeverne Istre (s najvećim udjelom vinarija), Poreštine, Središnje Istre, Istočne Istre, Rovinjštine i Južne Istre. 

Tijekom ove manifestacije moći će se kušati najpoznatije sorte vina, od Istarske malvazije, Terana, Muškata, Merlota, Cabernet Sauvignona  i brojnih drugih sorti, kao i pobjednička vina s posljednje 27. izložbe Vinistra. Isto tako, publika će imati priliku zaviriti u atraktivne i autentične vinarije,  unikatne kušaonice i obiteljska imanja u kojima će goste dočekati ljubazni domaćini, uz ugodne vinske priče i degustacije, ali i mogućnosti kupnje vrhunskih butelja.

Zbog epidemioloških mjera broj mjesta u vinskim podrumima bit će ograničen, stoga, kako bi se osiguralo pridržavanje istih, uz preporuku Stožera civilne zaštite Istarske županije,  organizatori su uvjetovali da posjetitelji unaprijed najave i rezerviraju termin posjete, jer ih u suprotnom, bez potvrđene rezervacije, domaćin ima pravo odbiti (uz navedeno, maske su obvezne).

Popis vinarija koje sudjeluju na 21. Danu otvorenih vinskih podruma Istre, te njihovu ponudu možete preuzeti ovdje.

Pokrovitelji manifestacije su Turistička zajednica Istarske županije i Istarska županija uz koordinaciju udruge Vinistra.

Foto: Facebook event, Dubravka Petric/PIXSELL