Danas otvorenje 31. Marulićevih dana u Splitu

Festival hrvatske drame, 31. Marulićevi dani, ove godine posvećen 500. godišnjici Judite, svečano će biti otvoren u utorak, 19. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, a tijekom festivala bit će izvedeno ukupno 11 predstava.

Prva predstava festivala održana je u subotu u Zagrebu, gdje je izveden autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića “Zagreb 2020 GDK Gavella”, a prva predstava u Splitu bit će “Francuzica” Ilije Zovka večeras u 18 sati u Gradskom kazalištu lutaka. Festival se službeno otvara u utorak, a tom će se prigodom dodijeliti i bijenalne nagrade tog kazališta.

“Nadam se da će ovogodišnja selekcija Marulićevih dana pokazati da je kazalište i u ovim nemogućim uvjetima čvrst orah ne samo kod nas u Splitu već i u cijeloj Hrvatskoj i da ćemo stvarno imati što vidjeti kvalitetom predstava i brojem sudionika”, rekao je Srećko Šestan i dodao da će festival službeno zatvoriti predstava “Kiklop” GDK Gavelle izvan konkurencije. Nju je režirao pokojni Saša Anočić i izvođenje te nagrađene predstave posveta je njemu.

Na ovogodišnje Marulićeve dane se prijavilo 40 predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije što ne odudara puno od proteklih godina, a upravo to govori o žilavosti kazališta i kazališne umjetnosti koja se ne da, dok su druge predstave bile izuzetno kreativne i zanimljive. Izbornica Gordana Ostović izabrala je 13 predstava. a biti će ih izvedeno 11.

“Mnoge predstave su i svojim temama odgovorile na pitanja i probleme vremena od pandemije do zagrebačkog potresa. Ova situacija bila je i odraz nekih tema jer je puno predstava govorilo o otuđenosti, depresiji, neke propituju naše tipične probleme primjerice korupcije, mešetarenja lokalnih moćnika, ali na duhoviti način. Imamo i predstave koje se bave muško ženskim odnosima, jednu koja se bavi Domovinskim ratom. Ove godine bilo mi je zanimljivo da su u mnogim predstavama jaki ženski likovi koji su istovremeno i ranjivi, hrabri i neki put i veći od života”, rekla je Ostović.

Gledatelji u Splitu tako će u sljedećih devet dana moći gledati Francuzicu, Bambinu, Dobro je ništa, Feštu, Deset pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života, Grane smo na vjetru, Štajga, Gruntovčani, Umri ženski, Hotel Zagorje i Kiklopa.

Raspored i sve informacije: https://marulicevidani.hnk-split.hr/

(Izvor: Hina, foto: HNK Split)