Dior, Laurent i Mugler na velikoj izložbi ”Moda i strip” u MUO

U Muzeju za umjetnost i obrt postavljena je izložba ”Moda i strip” iz francuskog Muzeja stripa, kojom se obilježava stota obljetnica Francuskog instituta u Hrvatskoj. Atraktivna i jedinstvena izložba prikazuje intrigantan odnos svijeta mode i stripa, ističući ulogu i mjesto stripa u svim segmentima umjetnosti, a moći će se razgledati do 28. ožujka 2021. godine. Izložba je produkcija Muzeja stripa u Angoulêmeu, koji čuva više od 14 000 originalnih strip tabli i crteža kao i brojnih drugih tiskanih i audiovizualnih predmeta.

Izložit će se više od stotinu atraktivnih predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta.

Zagrebačka izložba predstavit će neke od prvih dizajnerskih crteža proslavljenih dizajnera Yvesa Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera, koji svjedoče o važnoj crtačkoj tradiciji unutar francuske visoke mode.

Kao izuzetno atraktivni najavljuju se i radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya među kojima se ističe strip na kojoj Mali Nemo iz serije “Little Nemo in Slumberland” prvi put ljubi princezu Slumberlanda, te nikad viđeni strip “La Vilaine Lulu” jedinog stripa kojeg je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent. Iz MUO izdvajaju i, iz razdoblja mondrijanovske revolucije, modne skice haljina – slika Yves Saint Laurenta nadahnute radovima slikara Pieta Mondriana. Naime, taj poznati dizajner odao je počast Mondrianu dizajnirajući koktel haljine inspirirane slikarevim apstraktnim platnima. Među atraktivnijim izlošcima je i originalna Diorova haljina također nastala pod utjecajem devete umjetnosti.

(Izvor: Hina)