‘Divlja simfonija’ – svjetska premijera najnovije knjige Dan Browna

Zagrebačka filharmonija pod dirigentskom palicom Mirana Vaupotića u petak, 9. listopada donijela je svjetsku premijeru “Divlje simfonije” u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. “Divlja simfonija” odnosno “Wild Symphony” zapravo je glazba koju je Dan Brown skladao za svoju najnoviju knjigu – dječju slikovnicu.

Autor broj jedan bestellera po izboru New York Timesa, “jedna od 100 najutjecajnijih osoba 2005. godine”, sredinom ožujka 2019. u tonskom studiju u Zagrebu snimao  je glazbu koju je skladao za slikovnicu pod nazovm „Divlja simfonija“.

Brownova prva knjigu za djecu koja upravo izlazi iz tiska diljem svijeta ali i u Hrvatskoj, već je i sama po sebi “iznenađenje” – jer nije riječ o romanu već o dječjoj slikovnici. Iznenađenje je utoliko veće, jer se u ovome izdanju – zapravo interaktivnoj, multimedijskoj, bogato ilustriranoj i opremljenoj slikovnicu Brown predstavlja ne samo kao pisac, nego prvi puta u javnosti i kao – skladatelj.

Slikovnicu, za koju je ilustracije napravila mađarska grafička dizajnerica Susan Bator, na hrvatskome je objavio V.B.Z. u prijevodu Damira Šodana.

U subotu, 10. listopada, hrvatski izdavač Dana Browna V.B.Z. organizirao je razgovor s autorom i prvo svjetsko predstavljanje “Divlje simfonije” u dvorani kina Kaptol Boutique Cinema. Razgovor je vodio novinar i vrsni poznavatelj autorova djela i opusa, Branimir Pofuk, a događaj se također mogao pratiti i putem V.B.Z-ovih Facebook i YouTube stranica, gdje obožavatelji još uvijek mogu uživati u snimci razgovora.

Brown je istaknuo kako je pišući “Divlju simfoniju” imao na umu djecu koja će je čitati i slušati i u njoj uživati, kao što je i on kao dijete uživao u poeziji Dr. Seussa i Ogdena Nasha. Iako nema vlastitu djecu, Brown je “Divlju simfoniju” testirao pred svojim nećacima i djecom svojih prijatelja.

Glavna ideja koja stoji iza  te slikovnice jest potaknuti djecu da više čitaju i povezati obitelji koje zajedno mogu uživati u predivnim ilustracijama, zabavnim pjesmicama, intrigantnim zagonetkama i maštovitoj glazbi.

Autor je spomenuo i kako je preko svojeg producenta Boba Lorda i Parma Recordingsa došao na ideju da glazbu snimi u Zagrebu u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i Zagrebačkim festivalskim orkestrom pod ravnanjem Mirana Vaupotića, te koliko je uživao glazbu snimati upravo u Zagrebu.

Brown se osvrnuo i na izazove prevođenja poezije na druge jezike, posebno poezije za djecu, ali je i pohvalio hrvatsko izdanje “Divlje simfonije”.

Na kraju predstavljanja otkrio je i da piše novi roman koji će ugledati svjetlo dana u 2021. godini.

Činjenica da je Dan Brown, čije su knjige prodane u više od 200 milijuna primjeraka, glazbu za “Divlju simfoniju” snimio upravo u Zagrebu, u kojem se održala svjetska premijera glazbe i prva promocija knjige, zasigurno će odjeknuti među milijunskim Brownovim čitateljstvom u cijelom svijetu i pridonijeti promociji grada Zagreba i Hrvatske, poručuju iz V.B.Z.-a.(Hina)

Photo: Josip Regovic/PIXSELL