Dobitnici ovogodišnje dodjele nagrada Porin 2021.

Jučer su u Zagrebu dodijeljene najprestižnije glazbene statue Porin. Tijekom prijenosa izvođači su nastupali uživo na otvorenom i to pred publikom koju su činili neki od nominiranih izvođača. Specifičnost ovogodišnje dodjele svakako je bila atmosfera među nominiranima. Svi glazbenici zajedno i složni oko činjenice kako je Porin vratio glazbu među ljude. Tonske probe nekoliko dana za redom, susreti nakon dugo vremena, napetost i uzbuđenje prilikom iščekivanja čije će se ime izgovoriti u kojoj kategoriji – sve ono što nismo imali prilike doživjeti još od pretprošlog Porina.

Dobitnici 28. Porina

Čak četiri Porina osvojila je grupa Pavel, i to za najbolji album “Ennui” te najbolji album pop glazbe. Također su osvojili Porin za najbolje likovno oblikovanje te za Najbolju vokalnu suradnji Pavela i Tedija Spalata u pjesmi “Ne daj na nas”.

Porin za pjesmu godine osvojila je pjesma “Mali krug velikih ljudi”, autora Ivana Dečaka u izvedbi Massima.

U kategoriji Novi izvođač nagradu je osvojila Albina koja je hrvatsku predstavljala na Eurosongu sa pjesmom Tick-tock.

Porina za Najbolju žensku vokalnu izvedbu dobila je Vanna za pjesmu “Puna memorija“, dok je Porina za Najbolju mušku vokalnu izvedbu dobio Damir Urban za pjesmu “Nitko osim nas”.

U kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom, Porin su dobili Goran Bare i Majke za pjesmu “Rođen za suze”, a Vinko Ćemeraš i Talvi Tuuli osvojili su Porin u kategoriji Najbolji album rock glazbe za album “Na putu”.

Tri statue Porina osvojili su i 9OF3 (Ivan Pešut, Bruno Kovačić i Miroslav Lesić) sa suradnikom. Osvojili su Porina za Najbolju snimku albuma za album “9OF3”, zatim Porina za Najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe) za album “9OF3”, te Porin za Najbolju instrumentalnu izvedbu (izvan klasične i jazz glazbe) za skladbu “Lenny Bonham” s albuma “9OF3”.

Rundek i Ekipa osvojili su Porin u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe za album “Brisani prostor”. 

Alejuandro Buendija, odnosno Saša Antić, osvojio je Porin u kategoriji Najbolji album hip hop glazbe za album “Škrinja”, dok je Je Veux, odnosno Željka Veverec, osvojila Porin u kategoriji Najbolji album elektroničke glazbe za album “I Glow”.

Porina za životno djelo dobili su jazz, rock, blues i soul pjevačica Zdenka Kovačiček, te skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač Silvio Foretić. Pjevač i zabavljač Krunoslav Kićo Slabinac posthumno je dobio Porina za životno djelo.

Dobitnike iz preostalih kategorija možete pogledati ovdje.

Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Izvor: Hina, Porin.org