Dokumentarcem Berge Istra o jednoj od najvećijh tajni u pomorskoj povijesti zatvoren 67. Pula film festival

Dodjelom nagrade dobitnicima Zlatnih Arena te prikazivanjem filma ‘Berge Istra’  završen ovogodišnji 67. Pulski filmski festival,

Film ‘Tereza37’ Danila Šerbedžije dobitnik je velike Zlatne Arene za najbolji film, dok je nagrada publike Zlatna vrata Pule pripala filmu ‘Otac’ Srdana Golubovića.

Filmu ‘Tereza37’ produkcijske kuće Focus media producentice Irene Marković pripalo je još pet Zlatnih Arena i to za režiju Danilu Šerbedžiji, za scenarij Lani Barić, za najbolju sporednu žensku ulogu Ivani Roščić za ulogu Renate u filmu, za montažu Dubravki Turić te za masku Snježani Gorup, odlučio je to  Ocjenjivački sud Hrvatskoga natjecateljskog programa.

Nagrađeni film ‘Tereza37’, velika je ženska priča i priča o suvremenom Splitu. Tereza,  žena koja je deset godina u braku s pomorcem Markom i upravo je imala četvrti spontani pobačaj, pod pritiskom okoline odnosno najbliže obitelji, počinje preispitivati svoj život, brak i ostale odnose te konačno odluči okrenuti novi list u svom životu. Njezino ponašanje nove pomalo arogantne i sebične žene, koja upoznaje nove muškarce,  pokrenut će niz posljedica koje će joj promijeniti život, možda i njoj na štetu, ali svakako u duhu novostečene slobode i života kojeg je odlučila živjeti.

Tri Zlatne Arene osvojio je film ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’ redatelja Milana Trenca i to:  Zlatnu Arenu za najbolju mušku glavnu ulogu Radi Šerbedžiji za ulogu Petra Hektorovića, za najbolju sporednu mušku ulogu Leonu Lučevu za ulogu Paskoja te za glazbu koja je dodijeljena Igoru Paru.

Filmu ‘Mater’ redatelja Jure Pavlovića pripale su dvije Zlatne Arene – za oblikovanje zvuka Martinu Semenčiću i za kameru Jani Plećaš, a tom je filmu pripala i nagrada ‘Breza’ za najboljeg debitant

Film ‘Mare’ redateljice Andree Štaka osvojio je dvije Zlatne Arene –  za kostimografiju Sari Giancane i Valentini Vuković te za scenografiju Jani Plećaš. Zlatna Arena za vizualne efekte u filmu dodijeljena je Vedranu Štefanu za film ‘Ideš ? idem’ redatelja ljube Zdjelarevića.

Dokumentarni film  ‘Berge Istra’ redatelja Dražena Majića, koji uz Zorana Angeleskog potpisuje i scenarij filma, prikazan nakon dodjele nagrada,  privukao je veliku pozornost gledatelja. Berge Istra  istražuje tajnu nestanka „jugoslavenskog Titanika“ – gigantskog  broda  izgrađenog u pulskom brodogradilištu Uljanik 1972. godine. Tri godine nakon porinuća, brod je misteriozno nestao u Tihom oceanu, pokrenuta je dotad najveća pomorska potraga, a nakon dvadeset dana brod je proglašen nestalim te je za njega isplaćena najveća odšteta u povijesti. Kroz intimne priče svjedoka, razgovore s graditeljima broda, pomorcima i obiteljima žrtava, koristeći dosad neobjavljeni arhivski materijal, film istražuje jednu od najvećih tajni u pomorskoj povijesti.

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL