“Dopunska nastava” Ivana Gorana Viteza – hrvatski kandidat za Oscara

Film “Dopunska nastava”, u režiji Ivana Gorana Viteza hrvatski je kandidat za američku filmsku nagradu Oscar, objavljeno je u danas na konferenciji za novinare Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Radnja filma prati  tek rastavljenog oca koji, bijesan jer ne može s kćeri proslaviti njezin deveti rođendan, upada u školu s poklonom, tortom i puškom.

Situacija izazove nemir na svim razinama – aktualni gradonačelnik vidi talačku krizu kao priliku za bodove uoči lokalnih izbora, a kako je u razredu i sin mladog policajca, stvari poprimaju nove razmjere.

Satirični triler o talačkoj krizi u jednoj osnovnoj školi je već bio prikazan u Americi, na festivalima u Chicagu i Palm Springsu. “Publika je odlično reagirala jer je njima to bliska tema, puška u školi im je skoro svakodnevica. Trebali smo ići i u Minneapolis, no to je otkazano zbog lockdowna”, reako je  Vitez kojeg je vijet jako razveselila jer joj se nije nadao.   Film progovara i o stavu političkih elita, a i hrvatskog društva u cjelini prema hrvatskom školstvu, a u njemu glume Milivoj Beader, Marko Cindrić, Anita Matić Delić, Željko Königsknech, Filip Eldan, Zlatko Burić, Đorđe Kukuljica, Darko Janeš, Janko Popović Volarić, Marina Kostelac, Zlatan Zuhrić Zuhra. U ulozi školaraca debitiraju Frida Jakšić i Franko Pavičić.

Direktor fotografije je Lutvo Mekić, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Snježana Gorup, scenograf Mario Ivezić, montažerka Ivana Rogić.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine odabire dugometražni igrani film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za prestižnu američku filmsku nagradu. Dodjela Oscara iduće će se godine umjesto u veljači održati u travnju. (Hina)

Photo: freepeek