ETO PJESMA, novi hit glumačke legende

Rade Šerbedžija, naš proslavljeni velikan glazbe i glume, sa 50 godina karijere iza sebe, udružio je snage s Huseinom Hasanefendićem Husom, a rezultat je hit singl „Eto pjesma“. Pjesmom za koju je Hus napisao glazbu, tekst i aranžman, Šerbedžija uz svoj bend Zapadni kolodvor najavljuje novi studijski album, a spot premijerno danas gledamo na CMC televiziji u 19,00 sati u sklopu Vijesti CMC-a.

Glumačka legenda, Rade Šerbedžija rođen je 27. srpnja 1946. u selu Bunjići (Titova Korenica). Obitelj 1952.godine seli u Vinkovce gdje Šerbedžija završava osnovnu školu i gimnaziju.  Glumačku karijeru započinje na daskama Gradskog amaterskog kazališta u predstavi Nosonja sa samo 11 godina.  Kao gimnazijalac se isticao recitiranjem i izvrsnim poznavanjem poezije i dramske književnosti.

Nakon gimnazije, Šerbedžija upisuje studij glume na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Nakon završene akademije (1969.) na kratko vrijeme djeluje u  nekoliko zagrebačkih kazališta (Gavella i HNK), a zatim prelazi u slobodne profesionalne umjetnike vezujući se samo uz pojedine dramske, filmske ili televizijske projekte.

Šerbedžijina gluma vrhunskog je dometa, a uspješan je bilo da igra na domaćim  ili svjetskim kazališnim daskama, pred filmskim kamerama ili na televiziji. Mogli smo ga vidjeti u dobro poznatim tragedijama, te filmovima i tv-serijama: Kralj Lear, Hamlet, , Richard III, Kiklop, Nikola Tesla, U registraturi, Prosjaci i sinovi i dr. Iako ni sam ne zna koliko ih je snimio, na filmu i tv-serijama odglumio je gotovo 200 uloga, snimajući s velikim svjetskim imenima u filmovima poput – Two Deads (1996.),  The Saint (1997.), Broken English (1997.), The Truce (1998.),  Space cowboys (2000.),  Snatch (2000.).

Povratkom u Hrvatsku pokrenuo je  teatar Ullysses u Puli, koji je premijeru doživio s predstavom Kralj Lear na Brijunima još 2001. godine pod redateljskom palicom njegove supruge Lenke.

Dobitnik je državne nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, a član je i Američke filmske akademije.

Uz niz uspjeha koje bilježi ove godine posebice na dramskom polju, novi hit Eto pjesma zasigurno će potvrditi Šerbedžijin status kako glumačke tako i glazbene legende.