Europska organizacija AEPO-ARTIS: Hrvatska otežava položaj umjetnika izvođača

Hrvatska glazbena unija proslijedila je ministrici Nini Obuljen Koržinek apel europske udruge u kojoj se zamjera Hrvatskoj da dodatno otežava poziciju umjetnika izvođača jer kasni s donošenjem novog zakona i jer je propustila rok za primjenu dviju direktiva.

Europske organizacija umjetnika izvođača, AEPO-ARTIS, koja zastupa više od 650.000 osoba ističe da Hrvatska kašnjenjem donošenja novog Zakona o autorskom i srodnim pravima odgađa primjenu Direktive o autorskim pravima i Direktive o internetskim prijenosima i reemitiranjima. U pismu koje je potpisao glavni tajnik AEPO-ARTIS Ioan Kaes istaknuto je kako je pandemija pojačala jaz između rasta profita internetskih divova i pojedinaca – umjetnika izvođača, jer posljednji ne sudjeluju na pravičan način u raspodjeli tog prometa.

Situacija je posebno dramatična jer je u novim uvjetima poslovanja promet s internetskih platformi postao dominantan izvor prihoda glazbene industrije. Preko godinu i pol dana je umjetnicima izvođačima bio onemogućen osnovni izvor prihoda – nastupanje uživo, a istovremeno je raslo korištenje i promet njihovim snimkama pri čemu izvođačima nije omogućeno uživanje prava ravnopravno s ostalima. Iako njihova djela i dalje dopiru do široke internetske publike, izvođači za isto primaju malu ili nikakvu nadoknadu.

Institut neotuđivog izvođačkog prava na naknadu nije ugrađen u prijedlog novog Zakona o autorskom i izvođačkom pravu. Dapače, diskografi bi prema prijedlogu Zakona dobili dodatni rok od čak tri godine za prilagodbu poslovanja. Time bi nadležno Ministarstvo omogućilo još toliko vremena nepoštenoj i amoralnoj praksi hrvatskih diskografa da umjetnike izvođače ucjenjuju i neisplaćuju za izvedbe koje se godinama koriste na internet servisima.

AEPO-ARTIS ističe da je uvođenje neotuđivog prava na naknadu koje izvođači mogu ostvariti putem svojih organizacija za kolektivno upravljanje najbolje, ako ne i jedino rješenje koje jamči da izvođači primaju odgovarajuću i razmjernu naknadu

(Izvor: Hina, foto: Pixsell)