Festival Jazz.hr/jesen od 14. do 17.10 obilježava 30. rođendan

Festival Jazz.hr/jesen ove će godine proslaviti 30. rođendan i povodom toga će okupiti istaknute glazbenike hrvatske i svjetske jazz scene. Za razliku od prijašnjih godina, nastupi će biti emitirani putem streaminga na platformi HRTi, a koncert grupe Jazz Continuo emitirat će se uživo i na 3. programu HTV-a. Festival će se održati od 14. do 17. listopada u dvorani ”Blagoje Bersa” koja čini dio Muzičke akademije u Zagrebu.

Koncert pod nazivom “MUZA prof. Jazz” održati će se u srijedu, 14.listopada, a nastupit će pijanist Vladimir Babin, trio gitarista Elvisa Penave, The Cool Jazz Duo (pijanist Veljko Glodić i saksofonist Saša Nestorović) i pijanist David Gazarov.

U četvrtak, 15.listopada, nastupit će Jazz Continuo, grupa bas gitarista Maria Mavrina, gitarista Primoža Grašiča te vibrafonista Vida Jamnika koji će izvesti djela Boška Petrovića.

Dan kanije, u petak 16.listopada, na programu je duo Hojsak&Novosel, poznat po kombinaciji tamburice i kontrabasa, kojima će se pridružiti slovenski bubnjar Žan Tetičkovič.

Na zatvaranju festivala, u subotu 17.listopada, nastupiti će kantautorica Lucy Woodward koja je surađivala s američkim ansamblom Snarky Puppy i  glazbenim legendama kao što su Rod Stewart, Celine Dion, Barbra Streisand, Joe Cocker i Chaka Khan. Woodward je nastupala s mnogim big bandovima diljem svijeta, a svoja četiri albuma objavila je za poznate diskografske kuće.

Jazz.hr/jesen pratit će glazbene radionice koje će se odvijati u dvorani Hrvatskog društva skladatelja (HDS) u Berislavićevoj ulici 9 u Zagrebu. Elvis Penava će održati radionicu 14. listopada, radionica Saše Nestorovića predviđena je za 15. listopada dok će Veljko Glodić svoju radionicu održati dan kasnije, a David Gazarov na dan zatvaranja festivala.

Organizator koncerta je Jazz.hr HDS-a. Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama.

Izvor teksta: HINA

Izvor fotografije: Pixabay.com