Festival Jazz.hr/jesen slavi 30. rođendan!

Festival Jazz.hr/jesen ove godine slavi 30. rođendan!

Iz dvorane Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 14. do 17. listopada publika će imati priliku poslušati sjajne glazbenike domaće i inozemne jazz scene. Zbog epidemiološke situacije, svi koncerti bit će dostupni i putem live streaminga na platformi HRT-a.

U srijedu 14. listopada na koncertu pod nazivom MUZA prof. Jazz nastupit će, između ostalih, pijanist Vladimir Babin i The Cool Jazz Duo, a u petak 16. listopada nastupit će izvrsni Hojsak&Novosel, duo poznat po svojoj kombinaciji tamburice i kontrabasa.

Vladimir Babin, po sudu kritike jedan je od najeminentnijih predstavnika srednje generacije hrvatskih pijanista, sredinom prošle godine predstavio je solističko izdanje iz edicije Virtuoso Collection Croatia Recordsa. Solistički repertoar Vladimira Babina obuhvaća djela svih stilskih razdoblja, a osim kao klasičar, često nastupa i kao vrstan jazz pijanist (njegov solo album Jazzyland doživio je veliki uspjeh kod publike i kritike, kao i album Moodology sa saksofonistom Zlatkom Baraćem).

The Cool Jazz Duo, kojeg čine pijanist Veljko Glodić i saksofonist Saša Nestorović, izvodi mainstream jazz koji donosi zanimljiv spoj stilova. Obojici je blizak cool jazz jezik, između ostalog i zato što donosi povezivanje bebopa s ozbiljnom glazbom, posebice impresionizmom. Na ovom koncertu predstavit će svoj novi album Lydian Orbit objavljen početkom ove godine.

Hojsak&Novosel duo je kojeg čine Tihomir Hojsak (kontrabas) i Filip Novosel (tambura), a rad ovog instrumentalnog dvojca vrlo je brzo prepoznat na domaćoj i svjetskoj razini pa su svojom glazbom obišli svijet. Obojica su školovani glazbenici, skladatelji, umjetnici koji su zajednički rad po prvi put javnosti predstavili 2016. debitantskim albumom Bow vs. Plectrum, a nakon toga snimili su još dva albuma. Jedan album suradnja je s gudačima Zagrebačke filharmonije, dok je drugi nastao suradnjom s jednim od najeminentnijih glazbenika i autora Zlatanom Stipišićem Gibonnijem te iznjedrio sasvim poseban album Perle.

Svi koncerti počinju u 19:30 sati, a kao i prethodnih godina i slavljenički festival Jazz.hr/jesen pratit će glazbene radionice koje će se održati u dvorani HDS-a na adresi Berislavićeva 9 u Zagrebu s početkom u 11 sati. (Croatia records)