Festival “Jazz is Back! BP 2021.” u Grožnjanu okuplja najveća svjetska jazz imena

Više od dva desetljeća, druga polovica srpnja u Grožnjanu rezervirana je za tradicionalni Festival Jazz is Back! BP koji se ove godine otvara 14. srpnja, a kojeg je jučer predstavila Hrvatska glazbena mladež u suradnji s partnerima.

Festival će se otvoriti koncertom BP Evening na kojem nastupaju Primož Grašić, Mario Mavrin, Vid Jamnik i gosti. Svakako je ova koncertna večer kao i sva jazz zbivanja u Grožnjanu hommage Bošku Petroviću, jednom od pokretača festivala. 15. srpnja jazz fanove oduševit će Grožnjan All stars: Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Elvis Stanić, Karlheinz Miklin Jr., Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz i Goran Rukavina. Zoran Predin nastupa 16. srpnja, a večer iza rezervirana je za Andreju, Rundeka i ekipu Ftičeki.

Žena za sva vremena Zdenka Kovačiček nastupit će 20. srpnja, a Kaplowitz jazz kvartet 24. srpnja. Završnu koncertnu večer festivala Jazz is Back! BP, 27. srpnja uveličat će hrvatska diva Josipa Lisac, a večer prije nastupit će JM International Music School Finale, studenti i mentori Ljetne jazz škole. Svakako jedno od imena koja posebnu pažnju privlače ove godine je Nic Collins, izvrstan bubnjar i sin poznatog Phila Collinsa koji je sa svojim ocem svirao na koncertima te nastupa i solo s vlastitim  bendom Better Strangers. Uz navedene koncertne večeri održat će se i Ethno Croatia, JMI World Jazz Orchestra & Luis Bonilla, Next generation – Hrvoje Kralj, Borko Rupena, Valdemar Kušan, Luka Čapeta, Nikola Šantek, kao i Exploding Pig te Croatia Drum Camp finale sa studentima i mentorima. 

Grožnjanski festival Jazz is Back! BP je odličan primjer kako se kroz suradnju i povezivanje kulture i turizma može napraviti jedinstveni proizvod koji izražava kulturnu i gastronomsku ponudu lokaliteta gornje Bujštine. Također, festival nije samo “koncert” – tu sigurno imaju veliku ulogu i atmosfera i sam ambijent gradića Grožnjana, koji je u svakom svom segmentu grad umjetnik. Sve to stvara izvrsnu klimu što se očituje i kroz činjenicu kako se posjetitelji, predavači i izvođači rado vraćaju Grožnjanu.

Na festivalu će se predstaviti brojni vinari i uljari, a posjetitelji će biti u mogućnosti kušati i specijalitete priređene prema receptima svjetski poznatih jazz glazbenika koji su radili i nastupali u Grožnjanu. Jam session mladih glazbenika svakako će začiniti i gastro te eno degustacije.

Festival će biti moguće pratiti i putem live streama na Youtube kanalu Općine Grožnjan i HGM-a.

Izvor: PR

Foto PR