Festival svjetske književnosti u Zagreb dovodi pedesetak književnih zvijezdi

Deveti Festival svjetske književnosti ove će godine od 5. do 11 rujna ugostiti u Zagrebu više od pedeset svjetskih i domaćih književih zvijezda iz čak šesnaest zemalja s tri kontinenta.

U sklopu Festivala održat će se više od trideset književnih događanja, dvije kazališne predstave i izložbe hrvatskih likovnih umjetnika koji svoja djela stvaraju inspirirani romanima, knjigama priča ili pjesničkim zbirkama. Ove je godine u središtu interesa slovenska književnost te obilježavanje stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu. Tijekom Festivala posebno će biti predstavljena bjeloruska književnost i njezini autori, od kojih su mnogi disidenti režima Aleksandra Lukašenka.

Kao najveću zvijezdu ovogodišnjeg festivala, Fraktura najavljuje bjelorusku dobitnicu Nobelove nagrade za književnost Svetlanu Aleksijevič te španjolskog pisca Manuela Vilasa. U Zagreb dolaze i Javier Cercas, Svetislav Basara, Michael Martens, Karl-Markus Gauss, Dror Mišani, Philippe Claudel i drugi.

Festival se otvara u suradnji s HRT-om u emisiji Sunčana strana Prisavlja 5. rujna u 20 sati, a gosti svečanog otvaranja bit će Zoran Predin, Manuel Vilas i Dragan Velikić. Poznati slovenski kantautor, ali i pisac Zoran Predin na Festivalu će predstaviti svoj prvi roman “Mongolske pjege”, suvremeni srpski pisac Dragan Velikić govoriti o odnosu prema gradovima i hotelima, dok će španjolski pisac Manuel Vilas govorit će o temi autofikcije.

Ove godine trideset peta je godišnjica smrti Simone de Beauvoir i stota godišnjica Francuskog instituta u Zagrebu. Monodramu temeljenu na njezinim autobiografskim tekstovima Simone, fragmenti režirala je Snježana Banović, dok slavnu feministkinju utjelovljuje Alma Prica, s kojom će u scenskom dijalogu nastupiti i jazz-pijanist Matija Dedić. Još jednu predstavu, U Kabinetu čud(ovišt)a, inspiriranu suvremenom francuskom feministicom Leïlom Slimani, osmislio je Saša Božić, a izvode ju Jelena Miholjević, Viktoria Bubalo i Andrej Kopčok.

Nekoliko dana prije početka Festivala bit će otvorena izložba u Galeriji Canvas na kojoj najistaknutiji hrvatski likovni umjetnici interpretiraju u svojim djelima romane, priče i poeziju gostiju Festivala.

Ulaz će se naplaćivati za većinu događaja koji se odvijaju u Hrvatskom glazbenom zavodu, a ulaznice se mogu kupiti na https://hgz.kupiulaznicu.hr/ i na blagajni HGZ-a.

(Izvor: Hina, foto: Facebook)