Festival tolerancije od 1. do 10. srpnja na Bundeku u Zagrebu

Jubilarno 15. izdanje Festivala tolerancije, koje će se održati od 1. do 10. srpnja na zagrebačkom Bundeku, najavljuje bogat program s recentnim filmovima odabranima u skladu s festivalskom misijom promicanja tolerancije, dijaloga i poštovanja.

S festivala ističu kako je riječ o filmovima koji nastoje potaknuti gledatelje da promišljaju ono što se danas događa i da iz povijesti uče kako se ne bi ponovile tragedije iz prošlih vremena. Teme filmova su jačanje fašizma, negiranje holokausta, predrasude prema izbjeglicama te kršenje prava žena i homoseksualnih osoba. Direktorica festivala Nataša Popović rekla je kako je ovogodišnje izdanje pred njih stavilo nove izazove, no sigurni su kako će 15. Festival tolerancije biti najveći do sada. “Ono što nam je bilo važno svih ovih godina, promicati toleranciju, solidarnost i mir, cilj će nam biti i dalje. Beskompromisno zagovaranje pozitivnih društvenih promjena”, istaknula je.

Na festivalu će se prikazati pedesetak filmova, među kojima su i nizozemski glazbeni dokumentarac “Here We Move Here We Groove”, češki film za mlade “Čopor” koji problematizira međuvršnjačko nasilje u sportu, za Oscara nominirani “Quo vadis, Aida?” o genocidu u Srebrenici, te “Bijeg u pobjedu”, “Skriveno djetinjstvo: Vesnina priča” i drugi. Posjetitelji će moći pogledati i tri izložbe koje će ih potaknuti na promišljanje što je to tolerancija te koliko smo daleko spremni ići u zagovaranju iste.

U okviru glazbenog programa tijekom deset dana srpnja nastupat će Porto Morto u DJ set izdanju, Vlatko Stefanovski, Edo Maajka, TBF, Dramas iz Austrije, Ex Auro iz Mađarske te brojni drugi glazbenici.

Ulaz na projekcije je kao i dosad besplatan.

Više informacija o festivalu saznajte na web stranici Festivala Tolerancije.

Foto: Facebook

Izvor: Hina