Film “Jedna od nas” Đure Gavrana osvojio Grand prix na 30. Danima hrvatskog filma

Dokumentarni film “Jedna od nas” Đure Gavrana osvojio je Grand prix na jubilarnim, 30. Danima hrvatskog filma, koji su završili jučer navečer u zagrebačkom Kinu Tuškanac.

Osim Grand Prixa, koji mu je dodijelio tročlani žiri – redateljica Dana Budisavljević, glumica Ksenija Marinković i redatelj Ivan Salaj, taj film koji progovara o tome kako je društvo nespremno suočiti se sa seksualnim zlostavljanjem iako se ono događa u njihovoj blizini, proglašen je najbolji u kategoriji dokumentarnog filma. Isti film dobio je još dvije nagrade  – “Zlatnu uljanicu” Glasa Koncila, u čijem žiriju su bili Jerko Ban, Marijana Jakovljević, Danijel Labaš i Nagradu za etiku i ljudska prava, o kojoj Noah Kraljević, Sonja Leboš, Marina Škrabalo.  Nina Velnić osvojila je Nagradu za najbolju montažu u tom filmu.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Damiru Markovini za film “Čekaj me” o obitelji koja svom najstarijem članu želi omogućiti dostojanstveni kraj, a Nagrada za najbolji scenarij još jednom filmu koji obrađuje obiteljske odnose – ovaj put između majke i kćeri, “Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem” Sanje Milardović . Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Olivera Baljak u tom filmu, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen Bernard Tomić, za filmu “Antiotpad” redatelja Tina Žanića. Film “Antipod”, odnosno njegov snimatelj Filip Romac osvojio je i Nagradu za najbolju kameru.

Film “Porvernir” vizualne umjetnice i redateljice  Renate Poljak dobio je Nagradu za oblikovanje zvuka (Iva Ivan), dok su Alen i Nenad Sinkauz nagrađeni za glazbu u tom filmu.

Posebno priznanje dobio je dokumentarni film “Ljubav oko svijeta” Anđele Rostuhar i Davora Rostuhara za produkciju i plasman filma u kojemu su prikazali univerzalnosti ljubavi unatoč geografskim, društvenim i kulturnim razlikama.

Po kategorijama stručni žiri je kao najbolji animirani film nagradio “Nigdar ni bilo” Mateje Štefinščak, najbolji eksperimentalni film je “Plejade” Mateje Zidarić, najbolji igrani je “Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem”, a najbolji namjenski film je “Ponekad mi daš” Dalibora Barića, spot za pjesmu Raketa i Kristijana Beluhana.

Nagrada “Jelena Rajković” Društva hrvatskih filmskih redatelja, o kojoj su odlučivali Ivana Guljašević, Vanja Juranić, Sonja Tarokić, dodijeljena je filmu “U šumi” Sare Grgurić.

Za nagrade se ove godine natjecalo 76 ostvarenja, kratkometražnih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova.

(Izvor: Hina, foto: Marko Lukunic/PIXSELL)