Film ”Oaza” najbolji dugometražni film Zagreb Film Festivala

Ovogodišnji online Zagreb Film Festival završio je u nedjelju, 15. studenog, nakon osam dana prikazivanja filmova i velikog odaziva gledatelja. Film “Oaza” srpskog redatelja Ivana Ikića proglašen je najboljim dugometražnim filmom festivala.

Film ”Oaza”, priča o ljubavnom trokutu između stićenika doma za mlade s posebnim potrebama, osvojio je Zlatna kolica i 4000 eura, za uspješno prikazivanje onih koji su čitavog života odbačeni i kojima svijet rijetko kad daje priliku da se osjete najboljima u nečemu.

Žiri je ocijenio kako to ostvarenje nadilazi kategoriju najboljeg filma i granice najboljih glumaca, a “kroz sam postupak pruža ruku onima kojima je to najpotrebnije, dajući im priliku ne samo da postanu izvanredni glumci nego i da se izraze i pokažu da je za ljubav potrebno malo i da su oni za to sposobni”.

Ikić je zahvalio žiriju što je prepoznao njihov rad i nagradio ga, kao i publici koja  ga je pogledala. “Žao mi je što nisam mogao osobno primiti nagradu i prikazati film u kinu, no nadam se da ćemo narednih godina to uspjeti nadoknaditi i da se uskoro vidimo na nekoj novoj projekciji Oaze”, poručio je.

Najbolji kratkometražni film je francuski “Dustin” Naïle Guiguet, Zlatna kolica za najbolji hrvatski kratki film osvojila je Sara Grgurić za film ”U šumi’’, a Zlatni bicikl Danilo Šerbedžija za film “Tereza37”, objavljeno je u nedjelju putem online dodjele nagrada.

(Izvor: Hina, Unsplash.com)