Filmovi s Pulskog filmskog festivala u zagrebačkom MSU

Filmski program “Pula u Zagrebu” predstavit će od utorka, 21. rujna do subote, 2. listopada, u Kinu Metropolis zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), odabrane filmove iz hrvatskog i međunarodnog programa Pulskog filmskog festivala.

Program će otvoriti film “Nigdje posebno” talijanskog redatelja Uberta Pasolinija, priča o ocu koji mora pronaći odgovarajuću obitelj za svog sina koja je u Međunarodnom programu 68. PFF osvojila Nagradu publike i Zlatnu arenu za najbolji film. Još je jedna talijanska drama uvrštena  u program – “Ne mrzi” Maura Mancinija o teškoj moralnoj dvojbi uglednog židovskog kirurga.

Zagrebačka publika imat će priliku vidjeti i dva domaća nezavisna filma, triler “Povjerenje” Matije Banića, o čovjeku koji radi kao ‘tihi svjedok’ tuđih tajni, sve dok to ne postane opasno, i horor-drama “Menhetenska odiseja” Marija Vrbančića o ostarjelom glumcu koji zapošljava smušenog šetača svog psa.

Na rasporedu su još koprodukcija “Moje jezero” Gjergja Xhuvanija o mladiću koji krijumčari marihuanu kako bi prehranio obitelj, te drama “Murina”, priča o odnosu autoritarnog oca i djevojke koja traži svoje mjesto u svijetu, a koja je u domaćoj konkurenciji osvojila tri nagrade, uključujući Nagradu publike za najbolji film u Hrvatskom programu PFF te Camera d’Or u Cannesu.

Tu su i uspješnice 67. Pulskog filmskog festivala, dvije priče o dilemama srednjovječnih žena, “Tereza37” redatelja Danila Šerbedžije, hrvatsko-švicarska koprodukcija “Mare” redateljice Andreje Štake, a program će zatvoriti film “Ja sam Frank” redatelja Metoda Peveca, dobitnika Zlatne arene za režiju u programu Manjinske koprodukcije, priča o sukobu zbog nasljedstva.

(Izvor: Hina, Photo: Sasa Miljevic / PIXSELL)